Likier kiwi

Likier kiwi składniki:

  • 3 szklanki wòdki (750 ml)
  • 6 dojrzałych kiwi
  • 2 szklanki cukru (440 g)
  • 2 szklanki wody (500 ml)

Likier kiwi

Likier kiwi

Obrierz i pokròj kiwi na małe kawałki – co najmniej 8 kawałków na owoc. Umieść w słoju i zalej wòdką. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając.

Po dwutygodniowej maceracji posmakuj nalew . Jeśli  nalew nie ma porządanego smaku po prostu dodaj trochę kiwi i kontynuuj macerację, aż będzie w porządku!

Po osiągnięciu pożądanej siły smaku płyn przefiltuj, owoce odciśnij.

Przygotuj  syrop cukrowy z wody i cukru w rondlu. Ogrzewaj do wrzenia, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Syrop zdejmij z ognia i poczekaj do ostygnięcia.

Oba płyny połącz w stosunku 1 do 1 lub jeżeli wolisz bardziej słodkie możesz dodać więcej syropu, zależnie od upodobań. Zabutelkować i odstawić na 1 tydzień do lodòwki aby likier dojrzał. Starzenie powoduje gładszy, bardziej łagodny smak.


Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.