Likier kiwi
Likier kiwi składniki:
- 3 szklanki wòdki (750 ml)
- 6 dojrzałych kiwi
- 2 szklanki cukru (440 g)
- 2 szklanki wody (500 ml)
Likier kiwi
Obrierz i pokròj kiwi na małe kawałki – co najmniej 8 kawałków na owoc. Umieść w słoju i zalej wòdką. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając.
Po dwutygodniowej maceracji posmakuj nalew . Jeśli nalew nie ma porządanego smaku po prostu dodaj trochę kiwi i kontynuuj macerację, aż będzie w porządku!
Po osiągnięciu pożądanej siły smaku płyn przefiltuj, owoce odciśnij.
Przygotuj syrop cukrowy z wody i cukru w rondlu. Ogrzewaj do wrzenia, mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Syrop zdejmij z ognia i poczekaj do ostygnięcia.
Oba płyny połącz w stosunku 1 do 1 lub jeżeli wolisz bardziej słodkie możesz dodać więcej syropu, zależnie od upodobań. Zabutelkować i odstawić na 1 tydzień do lodòwki aby likier dojrzał. Starzenie powoduje gładszy, bardziej łagodny smak.