Nalewka pomarańczowo korzenna
Nalewka pomarańczowo korzenna składniki:
- 5 pomarańczy
- 0,7l wody
- 1l spirytusu 96%
- 1 cytryna
- pół laski wanilii
- 5goździków
- kawałek cynamonu
- 75dag cukru
Nalewka pomarańczowo korzenna
Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć. Następnie owoce obrać i odciąć od skòrki albedo ( białą część ) i posiekać w drobną kostkę. Wanilię pokroić, cynamon pokruszyć. Obrane owoce, podzielić na cząstki, wrzucić do słoja, dodać skórkę i przyprawy. Spirytus rozcieńczyć 0.25l wody i zalać owoce. Słój zakorkować, odstawić na trzy tygodnie.
Zlać nastaw, odcisnąć owoce, płyny przecedzić. Z reszty wody i cukru ugotować syrop, do gorącego powoli wlewać nalew. Zlać do butelek. Odstawić na 6 miesięcy w ciemne miejsce.