Nalewka z morwy
Nalewka z morwy składniki:
- 1kg morwy
- 0,7l spirytusu
- 0,7l wódki 40%
- 20 dkg cukru
Nalewka z morwy
Owoce opłukać, rozgnieść i wsypać do słoja. Zalać najpierw wódką a potem spirytusem. Dokładnie pomieszać. Odstawić na słońce na 10 dni. Po tym czasie przesączyć nalewkę przez gazę do innego naczynia. Pozostałe owocki zasypać cukrem i pozostawić na słońcu na miesiąc. Zlać płyn, owocki wycisnąć przez płótno. Połączyć wszystko i odstawić na 1 dobę. Butelkować i odstawić w ciemne , chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Morwa
Owoce niektórych gatunków są jadalne i używa się ich często do ciast, tart, win i likierów. Owoce morwy czarnej (Azja południowozachodnia) i czerwonej (wschodnia Ameryka Północna) są najsmaczniejsze. Owoce morwy białej (wschodnia Azja), która na masową skalę jest wprowadzana w miejskich regionach wschodniego wybrzeża USA, mają inny smak, czasem określany jako mdły. Dojrzałe owoce zawierają znaczne ilości resweratrolu.
Odzież dla gastronomii firmy Rates polecam.
„Producent Odzieży” link usunięty, trzeba było napisać coś o przepisie lub stronie, a nie tylko reklamować własne produkty.
Czy dając spirytus 60% należy dodać wódki czy już nie?