Likier z granatów
Likier z granatów
- 2l wódki 45%
- 4 owoce granatu
- 250g cukru
- 3-4 cm kory cynamonu
- 3-4 cm laski wanilii
- 3 ziarna kardamonu
Likier z granatów
Owoce granatu obieramy i rozdzielamy nasionka, ktòre wrzucamy do słoja z innymi składnikami. Zalewamy wòdką, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w jasne ciepłe miejsce na 3 tygodnie codziennie mieszając. Po tym czasie zlewamy nalew, owoce wyciskamy i filtrujemy. Butelkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4 miesiące aby likier dojrzał.
Owoce granatu – jagody, przypominające kształtem i wielkością duże jabłka. Pokryte są twardą skórzastą łupiną barwy purpurowej, fioletowej, czasem brązowej albo białoczerwonawej, z kielichem pozostającym na wierzchołku, zawierają po 400–700 tępograniastych nasion. Nasiona otoczone są osnówkami (arillus) o kolorze najczęściej czerwonym, ale również różowym i żółtym. Osnówki mają galaretowatą konsystencję i są niezwykle soczyste, stanowią część jadalną owocu. Z nich otrzymuje się syrop zwany grenadyną. Obecnie wprowadza się odmiany partenokarpiczne, które jako beznasienne są wydajniejsze i łatwiejsze do spożywania.