Likier waniliowy
Likier waniliowy składniki:
- 3 strąki wanilii pokrojonej na 1 cm kawałki,
- 1 l spirytusu 96 %,
- 60 ml soku wyciśniętego z cytryny,
- 1 kg cukru,
- 0,7 l wody.
Likier waniliowy
Macerować wanilię w spirytusie przez 10 dni. Przygotować syrop z cukru, wody i soku cytrynowego i wlać do niego odcedzony nalew waniliowy, dokładnie wymieszać i przesączyć przez gęste płótno lub bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek i odstawić w ciemne chłodne miejsce na 3-4 miesiące aby dojżał.
Likier ma barwę jasnobrązową, przyjemny aromat i smak waniliowy. Zawartość cukru ok. 35 %.
Z podanych proporcji można uzyskać ok 2,4 l likieru o mocy 33 %.