Likier szkockich gòrali

Likier szkockich gòrali składniki:

  • 2 szklanki miodu z koniczyny,
  • 3 1/2 szklanki szkockiej whisky,
  • 2 łyżeczki korzenia angeliki ( suchy i drobno posiekany) inaczej arcydzięgiel,
  • 1 laska wanilii (posiekana) lub 4 łyżeczki ekstracktu,
  • 1/4 łyżeczki rozgniecionych nasion kopru,
  • 1/4 łyżeczki startej skórki cytryny.

Likier szkockich gòrali

 

Likier szkockich gòrali

Miód rozpuścić w whisky, dodać wszystkie składniki i macerować przez 3 tygodnie, często wstrząsając. Przefiltrować. Z czasem szlachetnieje, ale można pić tez od razu.

Przepis znaleziony na jakimś forum przekazany przez szkockiego gòrala ze starych rodzinnych zapiskòw.

Miòd z koniczynowy powstaje z nektaru kwiatów białej koniczyny. Krystalizuje drobnoziarnisto, zawiera mniejszy procent wody aniżeli inne gatunki miodów.W jego zapachu wyraźnie czuć woń koniczyny. Jest to jednak bardzo delikatny zapach. Miòd ma barwę jasnosłomkową, po skrystalizowaniu jasnożółta, w smaku łagodny z wyraźnym kwaskowatym posmakiem, aromatyczny


One Response to “Likier szkockich gòrali

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.