Likier orzechowy
Likier orzechowy składniki:
- 250 g obranych orzechòw laskowych
- 1 szklanka wódki (250 ml)
- 1/2 szklanki brandy (125 ml)
- 1/4 szklanki cukru (50 g)
- 1/4 szklanki wody (ok. 60 ml)
- 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
Likier orzechowy
Posiekane orzechy laskowe wrzucić do słoja, zalać wódką i brandy, szczelnie zamknąć. Wstrząsnąć i odstawić w temperaturze pokojowej na 2 tygodnie.
Z wody cukru zrobić syrop cukrowy. Ostudzić, a następnie dolać do nalewu z orzechów laskowych. Wstrząsnąć i odstawić na następne 3 dni. Po 3 dniach dodać laskę wanilii i macerować przez dodatkowe 3 do 5 dni. Następnie nalew przefiltrować i zabutelkować. Przechowywać w lodówce przez okres do 2 miesięcy.