Likier melonowy
Likier melonowy składniki:
- 1l spirytusu 70% ( kalkulator rozcieńczania )
- 50 ml rumu złotego
- 2 kg melonów dojrzałych i aromatycznych odmiany „Galia”
- 8 kg cukru
- 0,4 l wody
- 5 g kwasku cytrynowego
Likier melonowy
Melony obrać i pokroić w kostkę, a potem zalać w rondlu wrzącym syropem zrobionym z wody, cukru i kwasku cytrynowego. Rondel szczelnie przykryć i odstawić do następnego dnia. Owoce odsączyć i przeznaczyć je przykładowo na konfitury lub do ciasta czy lodòw.
Syrop melonowy podgrzać i zmieszać ze spirytusem i rumem, odrazu rozlać do butelek.
Likier ten po pewnym czasie wytrąci na dnie butelki osad. Po odstaniu należy go zdekantować ( zlać znad osadu ), nie filtrować nie gdyż napój straci na delikatnym, subtelnym aromacie.
Likier będzie miał żółtopomarańczowy kolor, ok. 30% mocy i mniej więcej 27% cukru.
Melonòwkę podawać schłodzoną do temperatury 8-10st.C.