Likier mango
Likier mango składniki:
- 1 średniej wielkości mango
- 190 ml – ¾ szklanki alkoholu 95% (lub 255 ml – 1 szklanka wódki)
- 190 ml – ¾ szklanki wody
- 130 g – ⅔ szklanki cukru granulowanego
Likier mango
Mango obrać i pokroić w kawałki. Kawałki mango umieścić w dużym szklanym słoju i zalać je alkoholem, jeżeli używamy spirytus rozcieńczany go do 70% ( kalkulator rozcieńczania ). Szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym miejscu przez 30 dni. Po upływie 30 dni ugotować syrop cukrowy, mieszając wodę z cukrem na średnim płomieniu. Po rozpuszczeniu cukru zdjąć syrop z ognia i poczekać do ostygnięcia.
Przefiltrować nalew z mango i wymieszać alkohol z chłodnym syropem cukrowym. Wlać do słoika i odstawić w ciemnym miejscu przez kolejne 2 do 3 tygodnie. Po tym czasie likier przefiltrować i zabutelkować.
Likier podawać schłodzony.
Jeśli lubisz mango, jest to idealny likier do zrobienia! Twoje zdrowie!
Chciałoby się wszystko wypróbować!