Likier kminkowy – Kümmel

Likier kminkowy składniki:

  • 2 łyżki zmielonych nasion kminku zwyczajnego
  • 1 łyżka skruszonych nasion kopru
  • 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 szklanki wódki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Likier kminkowy – Kümmel

Likier kminkowy

Połączyć ziarenka kminku zwyczajnego, kopru włoskiego, kminu rzymskiego i wódkę w słoiku. Zamknąć szczelnie i odstawić na 2 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsając słoikiem. Po zakończeniu okresu maceracji nalew zlać i przefiltrować.

Cukier i wodę wymieszać w rondlu. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, około 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.

Połączyć syrop cukrowy z filtrowaną mieszaniną wódki. Wlać do butelek i zakorkować. Niech dojrzewa co najmniej 1 miesiąc przed podaniem.


Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.