Likier kminkowy – Kümmel
Likier kminkowy składniki:
- 2 łyżki zmielonych nasion kminku zwyczajnego
- 1 łyżka skruszonych nasion kopru
- 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 szklanki wódki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
Likier kminkowy – Kümmel
Połączyć ziarenka kminku zwyczajnego, kopru włoskiego, kminu rzymskiego i wódkę w słoiku. Zamknąć szczelnie i odstawić na 2 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsając słoikiem. Po zakończeniu okresu maceracji nalew zlać i przefiltrować.
Cukier i wodę wymieszać w rondlu. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, około 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
Połączyć syrop cukrowy z filtrowaną mieszaniną wódki. Wlać do butelek i zakorkować. Niech dojrzewa co najmniej 1 miesiąc przed podaniem.