Likier czekoladowy
Likier czekoladowy
- 1 1/2 szklanki cukru ( 300 gr )
- 3/4 szklanki wody ( 190 ml )
- 5 łyżek gożkiego kakao ( 50 gr )
- 3 szklanki wódki (750 ml )
- 1 laska wanilii, rozcięta
Likier czekoladowy
Wymieszaj cukier, wodę i kakao w małym rondlu. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier i kakao zostaną całkowicie rozpuszczone. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej.
Wlać do czystego szklanego pojemnika. Dodać wódkę i wanilię. Szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 14 dni, dokładnie wstrząsając pojemnikiem co 2 dni.
Odcedzić likier przez filtr kawowy do drugiego pojemnika szklanego. Filtracja potrwa kilka godzin, ponieważ likier jest bardzo gęsty. Zmieniaj filtr w co jakiś czas jeżeli się zapcha.
Zabutelkować i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 1 miesiąc.