Rumtopf

Rumtopf jest jednym z najsmaczniejszych sposobów utrwalania owoców cukrem i rumem.
Stosować można tylko owoce zdrowe i w pełni dojrzale.
Najbardziej aromatyczny będzie zasypywany brązowym cukrem.
Najważniejszą sprawą jest jednak mocny alkohol, co najmniej 54 % rum.

rumtopf

Rumtopf

zaczynamy nastawiać do truskawek.

500 g truskawek umyć, obrać z listków i szypułek i ostrożnie osuszyć ściereczką.
Owoce włożyć do pojemnika w którym nastawiamy Rumtopf, posypać 250 g cukru i przykryte zostawić na godzinę.
Następnie zalać rumem tak, żeby owoce były na grubość palca przykryte alkoholem.
Naczynie zamknąć i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu.

W ciągu lata dodajemy:

500g wiśni z pestkami
500g czarnej porzeczki bez szypułek
500g brzoskwini i moreli bez skórki i pestek (250+250)
500g śliwek bez pestek i w połówkach
500g gruszek, obranych ze skórki i bez gniazd nasiennych, pokrojonych na części.

Na KAŻDĄ warstwę owocu wsypujemy 250 g cukru i zalewamy 0,5 l rumu.

Owoce musza być zawsze dobrze przykryte rumem (alkoholem). Owoce macerujemy do grudnia.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.