Rabarbarówka z wanilią i anyżem
Rabarbarówka z wanilią i anyżem składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 0,5 kg cukru
- 600 ml wódki
- 400 ml spirytusu
- ½ laski wanilii
- 1 gwiazdka anyżu
Rabarbarówka z wanilią i anyżem
Rabarbar umyj, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do słoja razem z przyprawami. Zawartość słoja zalej mieszanką wòdki ze spirytusem, szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie złej nalew odciśnij owoce i odstaw do wyklarowania. Następnie złej nalew z nad osadu i zabutelkuj, odstaw w ciemne miejsce na 3-4 miesiące aby nalewka dojrzała, im dłużej dojrzewa tym bardziej nabiera aromatu rabarbarowego.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru – rzewień lekarski – ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.