Leszczynówka – nalewka na orzechach laskowych

Leszczynówka – nalewka na orzechach laskowych składniki:

  • 50 dag młodych orzechów laskowych
  • 4 szklanki spirytusu
  • 35-40 dag cukru
  • 2 szklanki wody
  • 3-4 goździki
  • dwucentymetrowy kawałek cynamonu

Leszczynówka – nalewka na orzechach laskowych

LeszczynówkaDo dwulitrowego słoja lub butelki wlej spirytus. Umyte, osuszone i pokrojone orzechy przesyp do naczynia ze spirytusem, a potem dodaj goździki i cynamon. Pojemnik z nalewem zamknij, owiń ciemnym papierem i pozostaw w temperaturze pokojowej od 5 dni do 4 tygodni (ale nie dłużej, bo będzie gorzka).
Po tym okresie z wody i cukru ugotuj syrop. Nalew zlej z orzechów, cedząc przez sitko wyłożone cienkim płatkiem gazy. Szklanką ugotowanego syropu przepłucz orzechy, od razu zlej przez sitko wyłożone gazą wraz z resztą syropu i połącz z nalewką. Butelkę z nalewką zakorkuj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4-6 miesięcy.

Nalewka na orzechach laskowych (leszczynówka) wzmocni układ nerwowy i wspomoże w problemach żołądkowych.

3 komentarze to “Leszczynówka – nalewka na orzechach laskowych

  • Orzechy młode, zielone ze skórką pokroić (jak nalewka z włoskich ?)czy czekać aż dojrzeja w środku i sam młody orzeszek pokroić – czyli użyć go później, we wrześniu jak otoczka stwardnieje ?

  • tez chcialabym to wiedziec …?

  • trudno wywnioskować co autor miał na myśli, jednak z własnego doświadczenia sugeruję młode (zielone) zebrane teraz, w drugiej połowie lipca.
    Do proponowanych przypraw proponuję dodać 20 ziarenek pieprzu czarnego.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.