Leszczynówka – nalewka na orzechach laskowych
Leszczynówka – nalewka na orzechach laskowych składniki:
- 50 dag młodych orzechów laskowych
- 4 szklanki spirytusu
- 35-40 dag cukru
- 2 szklanki wody
- 3-4 goździki
- dwucentymetrowy kawałek cynamonu
Leszczynówka – nalewka na orzechach laskowych
Do dwulitrowego słoja lub butelki wlej spirytus. Umyte, osuszone i pokrojone orzechy przesyp do naczynia ze spirytusem, a potem dodaj goździki i cynamon. Pojemnik z nalewem zamknij, owiń ciemnym papierem i pozostaw w temperaturze pokojowej od 5 dni do 4 tygodni (ale nie dłużej, bo będzie gorzka).
Po tym okresie z wody i cukru ugotuj syrop. Nalew zlej z orzechów, cedząc przez sitko wyłożone cienkim płatkiem gazy. Szklanką ugotowanego syropu przepłucz orzechy, od razu zlej przez sitko wyłożone gazą wraz z resztą syropu i połącz z nalewką. Butelkę z nalewką zakorkuj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4-6 miesięcy.
Nalewka na orzechach laskowych (leszczynówka) wzmocni układ nerwowy i wspomoże w problemach żołądkowych.
Orzechy młode, zielone ze skórką pokroić (jak nalewka z włoskich ?)czy czekać aż dojrzeja w środku i sam młody orzeszek pokroić – czyli użyć go później, we wrześniu jak otoczka stwardnieje ?
tez chcialabym to wiedziec …?
trudno wywnioskować co autor miał na myśli, jednak z własnego doświadczenia sugeruję młode (zielone) zebrane teraz, w drugiej połowie lipca.
Do proponowanych przypraw proponuję dodać 20 ziarenek pieprzu czarnego.