Kordiał Żurawinowy
Kordiał Żurawinowy składniki:
- ok. 40 dkg /0,59 litra żurawin
- 1/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 szklanki wódki 45% ( kalkulator rozcieńczania )
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki brandy, lub koniaku
Kordiał Żurawinowy
W dużym słoju zmieszać nacięte owoce żurawiny z miodem i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż cukier się rozpuści.
1 raz na dzień wstrząsnąć i wypuszczać powietrze ze słoja!!! Po rozpuszczeniu się cukru i miodu dodać wódkę i brandy, delikatnie zamieszać. Już nie odkręcać słoja!
Trzymać pod przykryciem przez 2 tygodnie, codziennie delikatnie mieszając.
Sprawdzić smak. Jeżeli nie odpowiada, można dodać rodzynki (garść),lub inne pomysły własne.
Gdy nalew jest klarowny ( może nawet do 2-3 miesięcy), zlać znad osadu resztę przefiltrować. Zabutelkować i odstawić na 6 miesięcy w ciemne miejsce aby nalewka dojżała.