Agrestòwka na wiśni

Agrestòwka na wiśni składniki:

Nalew agrestowy

  • 1kg czerwonego , dojrzałego agrestu
  • 1l spirytusu 70%

Nalew wiśniowy

  • 0,2 kg wiśni, najlepsza jest Groniasta, ale Łutówka tez może być
  • 0,2 l 70 spirytusu 70%

Pozostałe składniki

  • 0,3 kg cukru trzcinowego
  • mała laska cynamonu (dł.zapałki)
  • 1 kardamon
  • 2 goździki

Agrestòwka na wiśni

Agrestòwka na wiśni

Agrest myjemy, kroimy na pół i wrzucamy do słoja, zalewamy spirytusem i odstawiamy na 4 tygodnie w ciemne miejsce często mieszając.
Wiśnie drylujemy wrzucamy do oddzielnego słoja, zalewamy spirytusem i też odstawiamy jak agrest.
Po zlaniu nalewu agrestowego owoce zasypujemy cukrem trzcinowym 200g i wystawiamy na słońce na 4-6 tyg, codziennie mieszając, owoce w ten sposób oddają zabrany wcześniej alkohol.
Osobno zlewamy nalew wiśniowy, owoce zasypujemy cukrem trzcinowym 100g i postępujemy analogicznie jak w przypadku agrestu.

Po wyznaczonym czasie nalewy cukrowe zlewamy, wszystkie 4 nalewy łączymy i dodajemy kardamon, goździki oraz cynamon. Po kolejnym miesiącu filtrujemy, usuwamy goździki, cynamon i kardamon, butelkujemy i odstawiamy na 6 miesięcy aby nalewka dojżała.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.