Krupnik litewski
Krupnik litewski składniki:
- 20 dkg miodu
- 20 dkg cukru
- Kwasek cytrynowy
- Korzeń imbiru
- Mała garstka kwiatu róży
- 6 gałązek ruty
- 1 mała gałka muszkatołowa
- 12 jagód jałowca
- 12 goździków
- 1 litr spirytusu
- 250 ml wody
Krupnik litewski przyrządzanie
Miód, cukier, i przyprawy zalać wodą i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie zestawić z ognia, wlać spirytus i chwilę podgrzać uważając żeby się nie zagotowało. Naczynie wynieść do chłodnego pomieszczenia i zostawić na 8 godzin. Przecedzić przez płótno i zlać do butelek. Odstawić co najmniej na tydzień – aby się zharmonizowało.
Przepis z forum Wędliny domowe.pl
Rutę można zakupić w sklepie zielarskim lub samemu uprawiać w ogródku. Ma również inne zastosowania, w kuchni jej świeże, młode liście używane są do konserwowania dziczyzny, aromatyzowania sałatek, surówek, mięs, duszonych potraw, kapusty, grzybów i do gotowania ryb, zaś suszone ziele wykorzystywane jest do nacierania mięs, przyprawiania bigosu, gulaszu. Ruta jest jednak bardzo gorzka. Gorycz ta zmniejsza się pod wpływem kwasów, z tego też względu ruta bardziej nadaje się do warzyw kiszonych lub marynowanych octem.