Krupnik litewski

Krupnik litewski składniki:

  • 20 dkg miodu
  • 20 dkg cukru
  • Kwasek cytrynowy
  • Korzeń imbiru
  • Mała garstka kwiatu róży
  • 6 gałązek ruty
  • 1 mała gałka muszkatołowa
  • 12 jagód jałowca
  • 12 goździków
  • 1 litr spirytusu
  • 250 ml wody

Krupnik litewskiKrupnik litewski przyrządzanie

Miód, cukier, i przyprawy zalać wodą i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie zestawić z ognia, wlać spirytus i chwilę podgrzać uważając żeby się nie zagotowało. Naczynie wynieść do chłodnego pomieszczenia i zostawić na 8 godzin. Przecedzić przez płótno i zlać do butelek. Odstawić co najmniej na tydzień – aby się zharmonizowało.

Przepis z forum Wędliny domowe.pl

Rutę można zakupić w sklepie zielarskim lub samemu uprawiać w ogródku. Ma również inne zastosowania, w kuchni jej świeże, młode liście używane są do konserwowania dziczyzny, aromatyzowania sałatek, surówek, mięs, duszonych potraw, kapusty, grzybów i do gotowania ryb, zaś suszone ziele wykorzystywane jest do nacierania mięs, przyprawiania bigosu, gulaszu. Ruta jest jednak bardzo gorzka. Gorycz ta zmniejsza się pod wpływem kwasów, z tego też względu ruta bardziej nadaje się do warzyw kiszonych lub marynowanych octem.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.