Nalewka ukraińska – korzenna

Nalewka ukraińska – korzenna zapiekanka składniki :

10 g imbiru,
10 g pieprzu cayenne,
otarta skórka z dużej cytryny,
5 g potłuczonego kardamonu,
10 g pokruszonej kory cynamonu,
10 g goździków,
5 g startej gałki muszkatołowej,
4 szklanki 45-procentowej wódkiNalewka ukraińska - korzenna zapiekanka

Nalewka ukraińska – korzenna zapiekanka

 

Przyrządzanie:
Do dużego emaliowanego rondla wrzucić wszystkie składniki, zalać wódką, rondel szczelnie przykryć talerzem. Brzegi rondla i talerza ob-kleić elastycznym ciastem (mąka, tłuszcz, woda). Talerz dodatkowo obciążyć. Rondel wstawić do nagrzanego piekarnika na 12 godzin, po czym wyjąć, przestudzić, przefiltrować, rozlać do butelek, zostawić na co najmniej 3-4 miesiące.

Ja zamiast rondla obklejonego ciastem używam szybkowaru z nierdzewki który służy mi czasami jako destylator. Do uzyskania 45% alkoholu ze spirytusu dolewamy 600ml wody do 500ml spirytusu 96%.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.