Agrestòwka

Agrestòwka składniki:

  • 1 kg dojrzałego agrestu
  • 1/2 l spirytusu 95 %
  • 1/2 l wódki 40 %
  • 1/2 kg cukru
  • aromat waniliowy

Agrestòwka

agrestòwka

Przyrządzanie:

Agrest dokładnie umyć, odciąć szypòłki i oczyścić drugą końcówkę owocu. Agrest wrzucić do słoja, lekko nagnieść. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc. Następnie zlać nastaw, a owoce zasypać cukrem oraz dodać aromat waniliowy. Odczekać dwa tygodnie i syrop z owocòw. Powstałe nastawy – słodką i wytrawną – wymieszać. Wlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na miesiąc, aby dojrzała.

Przepis z forum SWiMP.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.