Kminkòwka
Kminkòwka składniki:
- 1/2 litra wody
- 20 dag cukru
- 1 dag kminku
- 1/2 litra spirytusu
Kminkòwka
Wodę zagotować z cukrem i na wrzącą wsypać kminek. Zostawić na dobę. Następnie przefiltrować, zagotować znowu i na gorący syrop wlać spirytus. Wlać gorące do butelek , studzić w butelkach.
Kminek najlepiej ” przetrącić ” czyli lekko utłuc w moździerzu. Szybciej się ekstrahuje i nie utrudnia klarowania jak mielony. Syrop cukrowy z kominkiem po za gotowaniu można też zostawić na dłużej niż jeden dzień.
Kminkòwka w Niemczech Allasch po Lipsku
Allasch to likier kminkowy wykonany przy użyciu czystego destylatu i kminku, charakteryzuje się wysoką zawartością alkoholu około 38% obj., ma silny aromat kminku i hojny w ilość dodanego cukru.
Likier serwowany jest bardzo zimny i często pijany na trawienie po posiłkach. Jest także powszechnie mieszany z piwem Leipzig Gose „Regenschirm” (parasol).
Papierowe wariacje Asiola – kartki ręcznie robione na każdą okazję