Żurawinówka
Żurawinówka składniki:
8 szklanek miąższu z żurawiny
2 l wódki 70% ze spirytusu (jak rozcieńczyć)
80 dag cukru
Świeże owoce żurawiny opłukać i włożyć do zamrażarki na 24 godziny aby przemarzły. Następnie wyjmujemy i po rozmrożeniu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Wrzucamy żurawiny do szklanego słoja i zalewamy połową alkoholu. Odstawiamy na dwa tygodnie, aż się przegryzie . Po tym czasie przecedzamy i dodajemy cukier, cały czas mieszając aż się cukier rozpuści. Dolewamy resztę alkoholu i po starannym wymieszaniu przefiltrujemy do butelek. Butelki wstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej pół roku.
Żurawinówka
Żurawinówka ma świetne właściwości lecznicze. Można ją traktować jako naturalne panaceum na choroby przeziębieniowe. Jak wiadomo, żurawina jest doskonałym owocem, który podany z gorącą herbatą lub w formie nalewki rozgrzewa organizm w chłodne dni, poza tym ma właściwości bakteriobójcze.
Fotografia – Foto-Jesiony.