Porterówka – nalewka na porterze
Porterówka składniki:
- 4 butelki piwa porter (po 0,33 l)
- 20 dag cukru
- 25 dag płynnego miodu wielokwiatowego lub lipowego
- 1 laska wanilii
- 1/2 l spirytusu
Do garnka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz wanilię i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), dodajemy miód. Wszystko mieszamy, a następnie lekko studzimy i przelewamy do słoja. Zalewamy alkoholem szczelnie zamykamy i odstawiamy na parę dni w ciemne miejsce.
Wprawdzie wielu miłośników porterówki twierdzi że można ją pić wcześniej, ale im dłużej postoi, tym będzie lepsza.
Nalewka na porterze jest popularna na Pomorzu i Kaszubach, ze względu na jej specyficzny posmak nazywana bywa kukułką (od nazwy cukierków). Jeżeli chcemy uzyskać w swojej porterówce korzenny smak, to do podgrzewanego piwa można dodać parę ziaren ziela angielskiego, kawałek kory cynamonu, kilka goździków, kawałek skórki pomarańczowej.
Porterówka
Masz bloga – zacznij na nim zarabiać lub popraw jego pozycję w wyszukiwarkach internetowych.