Wódka anyżowa
Wódka anyżowa składniki:
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 1 litr spirytusu
- 1 litr wody
- 1/4 szklanki anyżu gwiazdkowego
- kawałek cynamonu
- 5 goździków
Cytrynę dobrze wyszorować w gorącej wodzie i cienko obrać ze skórki (bez albedo). Do dużego szklanego naczynia wlać spirytus, przegotowaną wystudzoną wodę i przyprawy. Skórkę z cytryny pokroić w paski i włożyć do naczynia. Starannie zamknąć słój i odstawić na miesiąc, często wstrząsając naczyniem. Zlać do butelek , a jeśli wódka nie jest klarowna, przefiltrować. Odstawić na następny miesiąc, im dłużej stoi, tym lepsza.
Wódka anyżowa – anyż
Owoc anyżu (Anisi fructus) – cała, wysuszona rozłupnia, często z małym fragmentem cienkiej, sztywnej, lekko zgiętej szypułki. Surowiec zawiera nie mniej niż 2 ml/kg olejku eterycznego anyżowego.
Działanie i zastosowanie
Owoce działają wykrztuśnie (składnik syropów), rozkurczowo, moczo- i wiatropędnie, także pobudzają laktację. Działają także w niewielkim stopniu przeciwbakteryjne. Olejek anyżowy jest środkiem smakowym i aromatycznym wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym oraz spirytusowym (anyżówka). Działa: zewnętrznie odkażająco na skórę, toksycznie na pasożyty, odstraszająco na owady; wewnętrznie wykrztuśnie i rozkurczająco – do inhalacji, w pediatrii jako środek wiatropędny.
Masz bloga/ stronę z wartościową treścią – zacznij na nim zarabiać.
Pół łyżeczki skórki z cytryny? Czy skórka z całej cytryny? W składnikach i opisie jest rozbieżność.
Pół łyżeczki, ale żeby mieć pół łyżeczki to trzeba cytrynę obrać, może nie do końca 🙂