Wódka angielska gorzka
Wódka angielska gorzka składniki:
- 10 dag świeżej skórki cytrynowej
- 5 dag skórki pomarańczowej
- 2 dag suszonego tataraku
- 2 dag imbiru
- 2 dag arcydzięgla
- szczypta goryczki żółtej
- 5 g startej gałki muszkatołowej
- 5 g utłuczonych goździków
- 0,75 litra spirytusu
- 1 litr wody
- 1/2 kg cukru i 1/4 l wody na syrop
Cytryny i pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie i osuszyć. Obrać cienko ze skórki (bez albedo). Skórkę posiekać i wrzucić do dużego słoja zraz z pokruszonymi ziołami : kłącze tataraku, goryczkę, imbir i arcydzięgiel, startą gałkę muszkatołowa i utłuczone w moździerzu goździki. Całość zalać spirytusem wymieszanym z przegotowaną, jeszcze ciepłą wodą. Zamknąć i odstawić na dwa dni. Następnie zagotować syrop z wody i cukru, wlać do ciepłego przefiltrowany nalew. Przelać do butelek i odstawić na trzy dni w ciemne miejsce. Do wódki angielskiej dodaje się również pączki topolowe, ziele angielskie, kardamon, kolendrę, piołun, melisę oraz inne zioła i przyprawy zależnie od tego, czy chcemy otrzymać wódkę łagodniejszą, czy bardziej wytrawną i gorzką.
Wódka angielska gorzka
Goryczkę żółtą kupisz w sklepie zielarskim lub aptece. Najlepiej użyć własnoręcznie zbieranego arcydzięgla. Należy go szukać na łąkach na przełomie maja i czerwca. Po umyciu należy go pozostawić do osuszenia.
Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.