Nalewka sosnowa

Nalewka sosnowa składniki:

  • 1 kg młodych pędów sosny (zebranych na przełomie kwietnia i maja)
  • 1 litr spirytusu 95%
  • 1 litr wody
  • 0,5 kg miodu
  • 2 cytryny

Wodę i spirytus zmieszać, zostawić na dobę.

Pędy sosny włożyć do słoja, zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i macerować 4 tygodnie.

Nalew zlać, do pędów dodać miód i sok z cytryn. Zostawić na 7-10 dni, aby miód się rozpuścił.

Syrop zlać i dodać do wcześniej uzyskanego nalewu. Skomponowaną nalewkę odstawić na 3 miesiące do wyklarowania. Klarowna nalewkę zlać znad osadu, osad przefiltrować,płyny połączyć, odstawić do jesieni.

Nalewka sosnowa

ma kolor bursztynu i miodowo żywiczny smak. Doskonała na jesienne przeziębienia, chrypkę i kaszel. Nalewkę można podzielić na dwie lub więcej części i każdą z nich trochę inaczej doprawić. Sosna dobrze się komponuje ze skórką pomarańczową, jałowcem i rozmarynem.

Przepis D.Bartosz-Czuba „Nalewki i likiery”

pedy sosny-nalewka sosnowa

Więcej przepisów na Durszlak.pl


Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.