Nalewka sosnowa
Nalewka sosnowa składniki:
- 1 kg młodych pędów sosny (zebranych na przełomie kwietnia i maja)
- 1 litr spirytusu 95%
- 1 litr wody
- 0,5 kg miodu
- 2 cytryny
Wodę i spirytus zmieszać, zostawić na dobę.
Pędy sosny włożyć do słoja, zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i macerować 4 tygodnie.
Nalew zlać, do pędów dodać miód i sok z cytryn. Zostawić na 7-10 dni, aby miód się rozpuścił.
Syrop zlać i dodać do wcześniej uzyskanego nalewu. Skomponowaną nalewkę odstawić na 3 miesiące do wyklarowania. Klarowna nalewkę zlać znad osadu, osad przefiltrować,płyny połączyć, odstawić do jesieni.
Nalewka sosnowa
ma kolor bursztynu i miodowo żywiczny smak. Doskonała na jesienne przeziębienia, chrypkę i kaszel. Nalewkę można podzielić na dwie lub więcej części i każdą z nich trochę inaczej doprawić. Sosna dobrze się komponuje ze skórką pomarańczową, jałowcem i rozmarynem.
Przepis D.Bartosz-Czuba „Nalewki i likiery”
Więcej przepisów na Durszlak.pl