Koniak podlaski
Koniak podlaski składniki:
- 3-4 goździki
- 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 laski wanilii
- 1 liść laurowy
- 5 suszonych śliwek bez pestek
- 1/2 litra wódki
- 1/4 litra spirytusu
- 2 łyżki rodzynek
- 15 dag cukru
- 1-2 łyżki wody
W moździerzu utłuc goździki, pieprz, ziele angielskie i razem z posiekaną wanilią, pokruszonym liściem laurowym, pokrojonymi w paski śliwkami oraz umytymi rodzynkami wrzucić do słoja. Z cukru (z dodatkiem 1-2 łyżek wody) przygotować niezbyt ciemny karmel. Dodać go do słoja razem z wódką i spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 3-4 dni, codziennie potrząsając słojem. Potem przefiltrować, przelać do butelek i odstawić w ciemne chłodne miejsce.
Po 2-3 miesiącach można zacząć się delektować.
Koniak podlaski
Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.