Nalewka na kwiatach Lilaka
Nalewka na kwiatach Lilaka – składniki
- 20 dag kwiatów lilaka w pełni kwitnienia
- 1,5 l alkoholu 70% ( kalkulator rozcieńczania )
- 15 dag cukru
- 1 cytryna
- 0,5 l wody
Kwiaty lilaka włożyć do słoja, zalać alkoholem, odstawić na 5 dni. W tym czasie często mieszać. Nalew zlać, a na kwiaty wsypać cukier oraz wlać sok z cytryny. Odstawić na 3 dni, w tym czasie często poruszać słojem, aby się cukier rozpuścił. Zlać syrop, a do słoika wlać ciepłą wodę. Zostawić na 3 godziny. Płyn zlać, kwiaty odcisnąć. Połączyć wszystkie płyny, odstawić na 3 miesiące do sklarowania. Nalewka ma kolor mocnej herbaty, smak przyjemny, z lekką goryczką oraz delikatny kwiatowy aromat. Stosuje się kwiaty bzu – lilaka ciemnego koloru.
przepis D. Bartosz-Czuby „Nalewki i likiery”
Nalewka na kwiatach Lilaka
Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.