Lipóweczka
Lipóweczka składniki:
- 1 i 1/2 szklanki kwiatów lipy
- 0,75 l spirytusu 95%
- 0,5 l wody
- 0,5 l miodu – najlepiej lipowego
- sok z 1/2 cytryny
Spirytus wymieszać a wodą i odstawić na jeden dzień. Kwiaty lipy włożyć do słoja, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni z dala od słońca, od czasu do czasu poruszać słojem. Nalew zlać, a kwiaty mocno odcisnąć, płyny połączyć. Dodać miód i sok z cytryny, odstawić na 3 miesiące. Przez pierwsze 2 tygodnie poruszać słojem, żeby miód się rozpuścił. Klarowna nalewkę zlać z nad osadu, osad przefiltrować, płyny połączyć i odstawić na 6 miesięcy. Lipóweczka to doskonała nalewka w okresie jesiennych i zimowych chłodów.
Przepis D. Bartosz-Czuba „Nalewki i likiery”
Lipóweczka
źródło wrzosowakraina.pl
Zapraszam na forum o historii Gdyni