Benedyktynka domowa
Benedyktynka składniki:
- 6 g kolendry
- 6 pestek jabłek
- 3 g owoców kminku
- 3 g czarnuszki
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 2 g majeranku
- 2 g mięty
- 1 g anyżku (biedrzeńca)
- 1 g kurkumy
- 1 l alkoholu 45%
- 20 dag cukru
Wszystkie składniki oprócz cukru włożyć do słoja, zalać alkoholem i odstawić na 2 tygodnie. Nalew zlać, dodać cukier, wymieszać. Odstawić do sklarowania. Klarowną nalewkę zlać znad osadu, osad przefiltrować, płyny połączyć i odstawić do dojrzewania, co najmniej na rok. Jest to uproszczona receptura legendarnego likieru klasztornego. Trunek Benedyktynka o wyjątkowym smaku, chociaż daleko mu do oryginału. Kolor złocisty, smak delikatnie ziołowy z korzenną nutą. Likier osiąga harmonię smaku i aromatu po dwóch latach.
Przepis D. Bartosz-Czuby „Nalewki i likiery”
Benedyktynka
Zapraszam na stronę poświęconą Gdyńskiemu Modernizmowi.