Benedyktynka domowa

Benedyktynka składniki:

  • 6 g kolendry
  • 6 pestek jabłek
  • 3 g owoców kminku
  • 3 g czarnuszki
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 g majeranku
  • 2 g mięty
  • 1 g anyżku (biedrzeńca)
  • 1 g kurkumy
  • 1 l alkoholu 45%
  • 20 dag cukru

Wszystkie składniki oprócz cukru włożyć do słoja, zalać alkoholem i odstawić na 2 tygodnie. Nalew zlać, dodać cukier, wymieszać. Odstawić do sklarowania. Klarowną nalewkę zlać znad osadu, osad przefiltrować, płyny połączyć i odstawić do dojrzewania, co najmniej na rok. Jest to uproszczona receptura legendarnego likieru klasztornego. Trunek Benedyktynka o wyjątkowym smaku, chociaż daleko mu do oryginału. Kolor złocisty, smak delikatnie ziołowy z korzenną nutą. Likier osiąga harmonię smaku i aromatu po dwóch latach.

Przepis D. Bartosz-Czuby „Nalewki i likiery”benedyktynka

Benedyktynka

Zapraszam na stronę poświęconą Gdyńskiemu Modernizmowi.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.