Zapiekanka dereniowa
Zapiekanka dereniowa
Panie , mieszkające na wsi mogą w kilkanaście godzin zrobić wyborną zapiekankę ukraińską. Do kamiennego garnka nasypać derenie, przesypując cukrem w ilości wynoszącej połowę wagi owocu. Zalać spirytusem lub mocną wódką. Garnek nakryć dobrze dostosowaną pokrywką, okleić ciastem chlebowym, aby para nie uchodziła i wstawić na 10 godzin w gorący piec po chlebie. Nazajutrz, gdy garnek ostygnie, zlać nalewkę, a owoc wycisnąć. Można używać zaraz.
Foto- http://www.derenjadalny.com
Zapiekanka dereniowa
Dereń jadalny, dereń właściwy (Cornus mas L.) – gatunek rośliny z rodziny dereniowatych. Pochodzi ze środkowej i południowo-wschodniej Europy i zachodniej Azji, jest uprawiany w wielu krajach świata – również w Polsce.Owoce są jadalne na surowo. Robi się też z nich marmoladę, dżem, nalewki, nadzienie do cukierków i wypalankę w Czechach zwaną Drienkovica a w Niemczech Dirndlbrand.