Porzeczkówka – nalewka z czarnych porzeczek
Porzeczkówka – nalewka z czarnych porzeczek : przepis
Jedna z najlepszych jest nalewka z czarnych porzeczek. Dobrze dojrzałe czarne porzeczki po obraniu wsypać do prawie pełnego gąsiora, zalać spirytusem do połowy z wódką. Gąsior dobrze zakorkowany zostawić na kilka miesięcy na słońcu, po czym nalewkę zlać, owoc zasypać cukrem, licząc na 1 litr nalanej wódki 1/2 kg cukru. Gąsior z owocem pozostawić w cieple, często nim potrząsając; gdy się cukier rozpuści syrop zlewamy i mieszamy z poprzednio zlanym płynem. Nalewkę można pić zaraz, jednak lepiej zostawić owoce przez rok zalane wódką i dopiero potem zaprawić. nalewka ta, im dłużej stoi, tym lepsza. Przechowywać w chłodnej, suchej piwnicy.
Porzeczkówka – nalewka z czarnych porzeczek
Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać
Najlepsza nalewka jaką zrobiłem, faktycznie im dłużej stoi tym lepsza, próbowałem po kilku miesiącach i po roku – duuuża róznica w smaku. Polecam