Wódka cytrynowa lub pomarańczowa

Wódka cytrynowa lub pomarańczowa przepis:
wódka cytrynówka

Należy skrajać jak najcieniej żółtą skórkę z czterech cytryn, nie naruszając skórki białej, która daje przykrą gorycz. Skórki te pokrajać w drobne paseczki, wrzucić do litra 45% wódki, postawić w cieple na trzy doby, po czym wódkę zlać, wcisnąć przecedzony przez muślin sok z pół cytryny lub łyżeczkę od kawy kwasku cytrynowego – i wódka gotowa. Nigdy nie nalewać skórek cytrynowych nierozcieńczonych spirytusem: olejek, zawarty w skórkach, rozpuści się i zamąci nam wódkę, która się wprawdzie z czasem sklaruje, lecz przez kilka tygodni co najmniej będzie nieapetycznie wyglądać.

Przepis  „Wódka cytrynowa i pomarańczowa” i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.

Wódka cytrynowa

Wódka cytrynowa lub pomarańczowa

Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.