Likier pomarańczowy
Skrajać jak najcieniej skórkę z 3-5 pomarańcz, wycisnąć sok z tych pomarańcz. Pomarańcze winny być malinowe, bo dają ładniejszy kolor. Sok dobrać taką ilością wody, aby razem był litr. Dodać 75 deka cukru i dwie łyżki syropu ziemniaczanego. Ugotować syrop, uważając, aby nie wykipiał. Syrop przecedzić przez watkę, aby usunąć skórkę, po czym do gorącego wlać 1 litr spirytusu. Przykryć płótnem, aby likier nie stracił aromatu, a para nie wchodziła do rondla. Gdy likier wystygnie, butelkować. Im likier dłużej stoi, tym lepszy.
Syrop ziemniaczany (glukozowy) nie jest dostępny w sprzedaży detalicznej, ale używany jest do produkcji sztucznych miodów, galaretek i wypieków. Można więc poprosić o małą ilość u jakiegoś pobliskiego cukiernika.
Likier pomarańczowy
Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.
Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać
O MÓJ BOŻE… z „pomarańcz”?! Z „pomarańczy” przecież…
Tekst jest spisany słowo w słowo z przedwojennej książki, a wtedy była taka polszczyzna, przecież.