Krupnik polski
Krupnik polski
Krupnik jest jedną z najdawniejszych wódek znanych w Polsce, pije się na gorąco dlatego silnie rozgrzewa. 1/4 litra miodu z jedną szklanką wody postawić na ogniu do zagotowania, po wyszumowaniu dodać kilka goździków, dwa deka cynamonu, kawałek orzecha muszkatołowego (teraz nazywany gałką muszkatołowa), pół laseczki wanilii i kawałek skórki pomarańczowej. Po kilkakrotnym zagotowaniu odsunąć przykryty miód na bok, aby naciągnął korzeniami, po czym przecedzić i znów w gotujący miód zlewać ostrożnie 1/2 litra oczyszczonego spirytusu, uważając, by się nie zapalił. Nalewać gorący w kieliszki i podać.
Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.
Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać