Przypalanka na poczekaniu
Przypalanka wg. przedwojennego przepisu.
Bardzo dobry sposób gdy zaskoczą nas niespodziewanie goście na zrobienie wódki na poczekaniu, jest to bardzo szybki przepis.
Przypalanka
Mając w domu spirytus, możemy w jednej chwili przyrządzić z niego doskonałą wódkę. Szklankę spirytusu dobieramy szklanką przegotowanej, chłodnej wody i dodajemy łyżeczkę karmelu z palonego cukru, lub, trzymając w szczypcach kawałek cukru nad ogniem (gazem lub maszynką spirytusową), wpuszczamy krople z palącego się cukru do butelki z wódką. Naturalnie, wymaga to pewnej ostrożności. Jeden kawałek cukru wystarczy na doprawienie półlitrowej butelki.
Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.
Zapraszam na bloga o Gdyńskim Modernizmie