Przypalanka na poczekaniu

Przypalanka wg. przedwojennego przepisu.

Bardzo dobry sposób gdy zaskoczą nas niespodziewanie goście na zrobienie wódki na poczekaniu, jest  to bardzo szybki przepis.

PrzypalankaPrzypalanka

Mając w domu spirytus, możemy w jednej chwili przyrządzić z niego doskonałą wódkę. Szklankę spirytusu dobieramy szklanką przegotowanej, chłodnej wody i dodajemy łyżeczkę karmelu z palonego cukru, lub, trzymając w szczypcach kawałek cukru nad ogniem (gazem lub maszynką spirytusową), wpuszczamy krople z palącego się cukru do butelki z wódką. Naturalnie, wymaga to pewnej ostrożności. Jeden kawałek cukru wystarczy na doprawienie półlitrowej butelki.

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.

Zapraszam na bloga o Gdyńskim Modernizmie

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.