Likier „staroświecki”

Likier „staroświecki”

5 pomarańcz malinowych, naszpikować w każdą około 15 goździków i 3 cytryny naszpikowane 10 goździkami z laską wanilii i laską cynamonu, włożyć do dużego słoja i zalać spirytusem tak, aby je nakrył. Słój postawić w cieple lub na piecu, przykryty pęcherzem. Po miesiącu słój otworzyć, cytryny wyjąć, z pomarańcz pokrojonych wycisnąć sok. Na litr spirytusu zrobić lukier z 75 deka cukru z głowy (wody nalać tylko tyle, aby cukier był mokry). Zagotować, uważając, aby nie zrobił się karmel. Do gorącego lukru wlać spirytus powoli, mieszając wciąż. Po wystygnięciu butelkować i zostawić w piwnicy. Po kilku miesiącach można pić.

Spirytus do tego likieru użyłbym rozcieńczony do 70%. Ciekawostką jest to że cukier sprzedawano kiedyś w postaci stożków nazywanych głowami.

Sokeritoppaźródło Wikipedia

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej która jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli korzystać z przepisów.Likier „staroświecki”

Likier „staroświecki”

Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.

One Response to “Likier „staroświecki”

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.