Wódka chlebowa

Wódka chlebowa :Wódka chlebowaChleba razowego wypieczonego dobrze – pokrajać w kostkę i na blasze suszyć, tak, aby się przyrumienił mocno, ale nie spalił, nałożyć w butelkę do połowy, nalać do pełna wódką 50%, niech postoi tydzień, zlać jeżeli mętna, co się zdarza, jeżeli chleb nie był wypieczony – i jak się ustoi, zlać powtórnie. Dużych zapasów tej wódki robić nie należy, gdyż łatwo traci właściwy zapach i smak.

Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej Danuty Wyrybkowskiej „Praktyczna kuchnia domowa” Żnin 1937-38. Książka jest w stanie rozpadu, a chcę żeby inni mogli kożystać z przepisów.

Jak to się mòwi teraz – długo nie może stać bo szkłem przejdzie 😉

wódka chlebowa

Wódka chlebowa


Masz bloga – zacznij na nim zarabiać.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.