Ajerówka (z tataraku)
Ajerówka przepis :
Przełom maja i czerwca to czas kiedy sami możemy zebrać korzenie tataraku i wypróbować przepis na Ajerówkę.
Składniki:
- korzenia tataraku pospolitego
- 3 l wódki 50%- zrobionej ze spirytusu (przelicznik TU)
- laska cynamonu lub 6 ziaren kardamonu
Przygotowanie około 3 tygodnie.
Ajerówka
to staropolska nalewka do której używamy tatarak pospolicie występujący w Polsce. Świeże korzenie tataraku możemy sami wykopać na przełomie maja i czerwca należy je umyć i podsuszyć, a suszone korzenie możemy zakupić w sklepach zielarskich. Korzenie wrzucamy do gąsiorka, dodajemy cynamon lub kardamon i zalewamy przygotowaną wcześniej wódką. 1579 ml spirytusu łączymy 1421 ml wody i wychodzi nam 3 l 50% roztworu. Gąsiorek zamykamy korkiem i uszczelniamy go rozpuszczoną parafiną lub woskiem. Nalew odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciepłe miejsce. Następnie filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek. Jeżeli ktoś woli mniej wytrawne nalewki przed wlaniem do butelek można dosłodzić ja do smaku. Korzenne przyprawy i naturalny aromat tataraku nadają nalewce ciekawy orientalny smak.
Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać.