Nalewka Bakaliowa
Dziś „Nalewka Bakaliowa”
Luty to miesiąc w którym trudno o świeże owoce, może nie trudno ale sami zebrać ich nie możemy. Zawsze można zacząć robić nalewkę na owocach suszonych. A będzie potrzebne:
- 60 dag bakalii (rodzynki, daktyle, suszone morele, figi, papaja, jabłka, gruszki, banany itd.)
- 2 liście laurowe
- 0,5 l wody
- 1,5 l spirytusu
- 0,5 l alkoholu 30% (przelicznik TU)
Nalewka Bakaliowa
Spirytus zmieszać z wodą i odstawić na dobę. Po 24h bakalie i liście laurowe zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na pięć tygodni. Następnie zlać nalew, a bakalie zalać alkoholem 30% i odstawić na kolejne cztery tygodnie. Zlać nalew i połączyć oba nalewy. Znowu odstawiamy na dwa miesiące. Po tym czasie delikatnie zlać płyn z nad osadu i odstawić na kolejne pół roku.
Kilkumiesięczna nalewka jest delikatna w smaku z lekką nutą słodyczy. Z upływem czasu staje się bardziej wytrawna i po 2 latach ponoć przypomina starkę, nie wiem u mnie tyle nie doczekała 🙂
Masz stronę internetową – zacznij na niej zarabiać