Cytrynówka z kawą
Cytrynòwka – nalewka cytrynowo-kawowa
Cytrynòwka
Cytrynówka składniki :
- 1 cytryna (10 dag)
- 5 dag świeżo palonej kawy w ziarnach
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/4 laski wanilii
- 3 rozgniecione ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego
- 0,75 l czystej wódki 40 %. ( ja zawsze rozrabiam spirytus)
Przyrządzanie :
Starannie umytą cytrynę sparzyć wrzątkiem. Ostrym narzędziem po nakłuwać tak aby wszystkie ziarenka kawy wcisnąć w dziurki.
W jednej łyżeczce wody wymieszać miód. Alkohol ,miód wlać do słoja, włożyć cytrynę, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Co 2-3 dni potrząsać słojem. Po tym czasie nalew przecedzić do butelek (cytrynę można lekko odcinać). Po zamknięciu butelki odstawić w ciemne miejsce do sklarowania. Jak już cały osad osiądzie na dnie, delikatnie zlać nalew znad osadu przy pomocy wężyka, a resztę przesączyć przez lejek z watą bawełnianą lub innym filtrem i odstawić na co najmniej miesiąc. Cytrynówka z kawą ma piękny złocisty kolor, pięknie pachnie i ma oryginalny smak z nutą subtelnej goryczki. Na zdjęciu własnoręcznie ozdobiona butelka przez Asię która idealnie pasuje do tej nalewki.
Słyszałam o pomarańczowo-kawowej chociaż jeszcze jej nie robiłam. Ten przepis też jest interesujący, pewnie się skuszę na próbę. Polecam też ananasową i wiele innych z książki Z.T.Nowickiego "Domowe piwa,cydry,wina,nalewki,likiery,kremy". Cudowne smaki… Będę tu zaglądać chętnie. Pozdrawiam.