Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa przepis: Chcąc otrzymać smaczną i aromatyczną nalewkę, należy wziąć owoce niezbyt duże z jednej strony rumiane, z drugiej białe lub zielone. Takie właśnie truskawki dają wyborną nalewkę. Nasypać 2/3 gąsiora truskawkami, zalać do pełna wódką i postawić zakorkowaną na trzy dni na słoneczne okno, codziennie odwracając, zasypać cukrem (40 deka cukru na 1 […]

Likier „staroświecki”

Likier „staroświecki” 5 pomarańcz malinowych, naszpikować w każdą około 15 goździków i 3 cytryny naszpikowane 10 goździkami z laską wanilii i laską cynamonu, włożyć do dużego słoja i zalać spirytusem tak, aby je nakrył. Słój postawić w cieple lub na piecu, przykryty pęcherzem. Po miesiącu słój otworzyć, cytryny wyjąć, z pomarańcz pokrojonych wycisnąć sok. Na […]

Truskawkowo-mleczna nalewka

Truskawkowo-mleczna nalewka : Po udanej próbie z Ałyczówką na mleku postanowiłem zrobić podobną, tym razem na truskawkach. Do nalewki potrzebne będzie: 1 litr truskawek 1 litr spirytusu 95% 1 litr mleka 3,2% 50 dag cukru 2 cytryny 2 limonki 250 ml wody. Do słoja wrzucamy truskawki lekko rozgniecione i pokrojone w plastry cytryny, ja cytryny […]

Przepalanka

Przypalanka na poczekaniu

Przypalanka wg. przedwojennego przepisu. Bardzo dobry sposób gdy zaskoczą nas niespodziewanie goście na zrobienie wódki na poczekaniu, jest  to bardzo szybki przepis. Przypalanka Mając w domu spirytus, możemy w jednej chwili przyrządzić z niego doskonałą wódkę. Szklankę spirytusu dobieramy szklanką przegotowanej, chłodnej wody i dodajemy łyżeczkę karmelu z palonego cukru, lub, trzymając w szczypcach kawałek […]

Anyżòwka

Anyżówka

Anyżówka przepis Anyżówka Pół szklanki anyżu, laskę cynamonu, 10 goździków i jak najcieniej skrajaną żółtą skórkę z całej cytryny zalać dwoma litrami spirytusu i dwoma litrami i jedną szklanką przegotowanej wody ostudzonej. Zakorkować mocno, korek zalać parafiną i trzymać przez miesiąc w cieple, często potrząsając gąsiorem. Po miesiącu zlać wódkę, gdyby u spodu nie była […]

Likier benedyktynka

Likier benedyktynka : 1/4 kilo korzenia dzięgielu, świeżo wykopanego, oczyszczonego, pokrajanego w kostkę, lub 5 deka suszonego, 8 gorzkich pomarańczek lub skórkę z pięciu pomarańcz cienko skrojoną, cztery strączki wyłuskanego kardamonu i małą laskę cynamonu. Nalać to litrem spirytusu i 2 szklankami przegotowanej, ostudzonej wody. Postawić na miesiąc na słońcu, po czym zlać, korzenie mocno […]

Nalewka gorzka

Nalewka gorzka : Skórek pomarańczowych, rozbitych w moździerzu, nasypać w butelkę tyle, by zapełnić ją do połowy, dodać trochę cynamonu, parę goździków, zalać to spirytusem, niech postoi cztery tygodnie; potem zlać, przefiltrować i używać jako przyprawę do wódki. Dobra na ból żołądka. Nalewka gorzka – skórka pomarańczy Przepis i skan tekstu z przedwojennej książki kucharskiej […]

Żubrówka

Żubrówka przepis : Żubrówka Smaczną tę wódkę przygotować można na poczekaniu, mając w domu esencję z trawy z puszczy Białowieskiej lub „tonka wonna” rosnącej na wysokich łąkach. Zbierać w czasie kwitnienia, wtedy ma najwięcej aromatu. Gdy nie ma świeżej, kupić ją można suchą w aptece. Napełnić butelkę trawą i zalać 45% wódką, trzymać mocno zakorkowaną. […]

Mandarynówka

Mandarynówka przepis z przedwojenne książki kucharskiej: Mandarynówka Suszyć skórkę żółtą, cienko obraną z mandarynek; 25 g suszonej skórki zalać pół litrem spirytusu trzymać na słońcu lub w cieple przez dwie doby, potem zlać nalewkę do innej butelki. Ugotować w większym rondlu syrop z 20 deka cukru i jednej czwartej litra wody i zmieszać z nalewką, […]

Ałyczòwka

Ałyczówka mleczna

Ałyczówka mleczna składniki: 1 litr owocòw ałyczy lub mirabelek bez pestek 1 litr spirytusu 95% 1 litr mleka 3,2% 75 dag cukru 0,25 litra wody Pierwszy raz robiłem tą nalewkę, bo jakoś połączenie spirytusu z mlekiem było dla mnie dość dziwne i do tej pory nie próbowałem takich wynalazków. Jak zrobić – umyte śliwki wypestkować, odmierzyć […]

Likier brzoskwiniowy (przedwojenny)

Likier brzoskwiniowy Mimo, iż brzoskwinie są u nas dość drogie, opłaca się z nich robić likier, gdyż mają dużo soku. Wyborny aromat. Pół gąsiora bardzo dojrzałych brzoskwiń kilkanaście ziarn z potłuczonych pestek zalać do pełna spirytusem. Dalej postępować tak, jak z likierem wiśniowym. Chcąc otrzymać kolor likieru ciemny, podobny do angielskiego peach-brandy, lub francuskiej „Ardine”, […]

Wòdka chlebowa

Wódka chlebowa

Wódka chlebowa :Chleba razowego wypieczonego dobrze – pokrajać w kostkę i na blasze suszyć, tak, aby się przyrumienił mocno, ale nie spalił, nałożyć w butelkę do połowy, nalać do pełna wódką 50%, niech postoi tydzień, zlać jeżeli mętna, co się zdarza, jeżeli chleb nie był wypieczony – i jak się ustoi, zlać powtórnie. Dużych zapasów […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11