Likier morelowy

Likier morelowy : przepis Likier morelowy Oczyszczone morele pokrajać na małe kawałki, kilkanaście pestek utłuc i ziarna włożyć razem z owocem do gąsiora. Gąsior zapełnić owocami do połowy, zalać do pełna spirytusem 96% i postawić na słońcu. Po miesiącu spirytus zlać, a owoce wycisnąć przez flanelowy worek. na 1 litr spirytusu zrobić syrop z 75 […]

Ajerkoniak – Likier żółtkowy

Ajerkoniak – Likier żółtkowy : przepis Cztery żółtka oddzielić najdokładniej od białek i ubić mocno z 40 deka cukru -pudru. Zagotować trzy czwarte szklanki dobrego mleka i z gorącym zmieszać ubite żółtka, następnie ubijać trzepaczką tak długo, aż się zrobi piana. Zmieszać szklankę spirytusu, pół szklanki koniaku i trzy czwarte szklanki wody przegotowanej. Zlać wszystko […]

Wódka pieprzówka

Wódka pieprzówka przepis : Do jednego litra wódki wsypać 20 ziaren pieprzu gorzkiego (ziela). Postawić tydzień w cieple i już gotowa do użycia. Pieprzu nie potrzeba wyrzucać. Wódka ta jest bardzo dobra przy zaburzeniach i przeziębieniach żołądka. Pieprz gorzki to ziele angielskie, zwane kiedyś także pieprzem angielskim, pieprzem pachnącym, pieprzem goździkowym. Wódka  pieprzówka Ziele angielskie Kolor […]

Likier kawowy

Likier kawowy przepis : 20 deka świeżo palonej kawy zalać 1 litrem spirytusu, postawić na kilka dni na słońcu lub w cieple. Po kilku dniach spirytus zlać i zaprawić syropem z cukru 60 deka, biorąc po połowie spirytusu i syropu. Likier ten ma kolor jasno-złoty i świetny aromat, jeśli kawa była naprawdę świeżo palona i […]

Starka naprędce

Starka naprędce  przepis : Herbatę zlaną, pozostałą w imbryku, dobrze wysuszyć. Do pięciolitrowego gąsiora wsypać dwie garście takiej herbaty i tyleż łusek od laskowych orzechów. Gąsior nalać do pełna 45-procent. wódką, koniecznie żytniówką, potrzymać w cieple trzy doby. Po tym czasie wódkę zlać, dolać do niej kieliszek dobrej madery i lampkę prawdziwego porteru. Przelać do […]

Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy Skrajać jak najcieniej skórkę z 3-5 pomarańcz, wycisnąć sok z tych pomarańcz. Pomarańcze winny być malinowe, bo dają ładniejszy kolor. Sok dobrać taką ilością wody, aby razem był litr. Dodać 75 deka cukru i dwie łyżki syropu ziemniaczanego. Ugotować syrop, uważając, aby nie wykipiał. Syrop przecedzić przez watkę, aby usunąć skórkę, po czym […]

Likier cytrynowy

Likier cytrynowy przepis Skórkę z 3 cytryn skrajać bardzo cienko, wycisnąć sok, dodać ½ kg – 75 dkg cukru i 1-2 łyżek syropu ziemniaczanego. Gotując z 1 litrem wody, uważać, aby nie wyciekło; syrop ziemniaczany w połączeniu z sokiem owocowym mocno się burzy. Przecedzić przez watę. Rozgrzać jeszcze raz mocno i wlać 1 litr spirytusu, […]

Krupnik polski

Krupnik polski przepis Krupnik polski Krupnik jest jedną z najdawniejszych wódek znanych w Polsce, pije się na gorąco dlatego silnie rozgrzewa. 1/4 litra miodu z jedną szklanką wody postawić na ogniu do zagotowania, po wyszumowaniu dodać kilka goździków, dwa deka cynamonu, kawałek orzecha muszkatołowego (teraz nazywany gałką muszkatołowa), pół laseczki wanilii i kawałek skórki pomarańczowej. […]

Wyborna nalewka deserowa (czereśniówka)

Wyborna nalewka deserowa (czereśniówka) : Piękne, bardzo dojrzałe, zdrowe, czarne czereśnie wymyć, oberwać ogonki, wydrążyć. Wyspać w gąsior szklany, zalać spirytusem, dając go tyle, aby przykrył czereśnie. Trzymać w zacienionym miejscu 10 dni, po czym zlać w butelki, zakorkować je, zalakować i trzymać w piwnicy kilka miesięcy. Im dłużej stoi, tym jest lepsza. Na taką […]

Wódka cytrynowa lub pomarańczowa

Wódka cytrynowa lub pomarańczowa przepis: Należy skrajać jak najcieniej żółtą skórkę z czterech cytryn, nie naruszając skórki białej, która daje przykrą gorycz. Skórki te pokrajać w drobne paseczki, wrzucić do litra 45% wódki, postawić w cieple na trzy doby, po czym wódkę zlać, wcisnąć przecedzony przez muślin sok z pół cytryny lub łyżeczkę od kawy […]

Nalewka z żurawin

Nalewka z żurawin : Używa się na nią dobrze przemarzniętych żurawin, a więc nastawia się ją zimą. Zalane spirytusem żurawiny trzyma się w dobrym cieple, najlepiej niedaleko blachy kuchennej. Po dwóch tygodniach płyn się zlewa, żurawiny pozostałe uciera się wałkiem w misce, wyciska przez worek flanelowy, płyn ten filtruje, łączy razem oba płyny i zaprawia syropem […]

Truskawkowe wariacje

Truskawkowe wariacje Korzystając z przepisu na nalewkę truskawkową postanowiłem zrobić testerki z różnymi smakami. Do jednej butelki dodałem gałązkę mięty. Nalewka ma fajny truskawkowo-miętowy zapach, a w smaku jest bardzo orzeźwiająca 🙂 Do drugiej buteleczki 100ml dodałem 5 ziarenek pieprzu czarnego. Zapach dalej jest truskawkowy i troszkę przebija się zapach pieprzu. Za to w smaku […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11