Benedyktynka domowa

Benedyktynka składniki: 6 g kolendry 6 pestek jabłek 3 g owoców kminku 3 g czarnuszki 3 ziarna pieprzu czarnego 2 g majeranku 2 g mięty 1 g anyżku (biedrzeńca) 1 g kurkumy 1 l alkoholu 45% 20 dag cukru Wszystkie składniki oprócz cukru włożyć do słoja, zalać alkoholem i odstawić na 2 tygodnie. Nalew zlać, […]

Kalmusówka (Ajerówka)

Kalmusówka składniki: 15 dag świeżego kłącza tataraku lub 7 dag suszonego 1 kawałek kory cynamonu 5 owoców kardamonu 1 l alkoholu 40% Składniki włożyć do słoja, zalać alkoholem. Zostawić na 2 tygodnie, od czasu do czasu potrząsać słojem. Nalew zlać, osad przefiltrować, płyny połączyć i odstawić na 4 miesiące. Nalewka ta jest wytrawna, barwy zielonkawobrunatnej, o […]

Miodówka

Miodówka przepis z przedwojennej książki kucharskiej.1/2 kila miodu lipowego i pół szklanki wody postawić na ogniu do zagotowania, po wyszumowaniu nalać do gorącego jeszcze jeden litr spirytusu, po wystygnięciu nalać do butelek, po kilku dniach miodówka gotowa do picia, oczywista, im dłużej stoi tym lepsza. Przedwojenna książka ( Praktyczna kuchnia domowa  autorstwa Danuty Wyrybkowskiej wydana […]

Wódka piołunówka

Wódka piołunówka Garść świeżego piołunu wrzucić do 1 litra spirytusu rozcieńczonego 1/4 częścią przegotowanej zimnej wody i postawić w cieple na tydzień. Zrobić syrop z 1/2 kg cukru i 1/2 litra wody, wyszumować i do gorącego wlać naciągnięty piołunem spirytus, wymieszać dobrze, przefiltrować i nalać do butelek. Wódka piołunówka Bylica piołun (Artemisia absinthium L.), zwyczajowo nazywana także […]

Jarzębinówka bez cukru

Jarzębinówka bez cukru Podsuszyć jagody jarzębiny w piecu wsypać w butelkę, napełniając ją do połowy, zalać spirytusem, dobranym w połowie z wodą przegotowaną, zakorkować i trzymać co najmniej kilka dni na słońcu lub w cieple. Po kilku dniach można już używać. Jarzębinówka bez cukru Zapraszam na forum o historii Gdyni Podsumowanie Nazwa nalewkiJarzębinówka bez cukru […]

Jarzębinówka

Jarzębinówka Jagody jarzębiny (najlepiej dobrze przemarznięte), sparzyć na sicie i napełnić nimi trzy czwarte gąsiorka lub butelki. Zalać do pełna spirytusem, zakorkować, trzymać w słońcu lub ciepłym miejscu przez dwa miesiące. Potem przecedzić do innej butelki. Zrobić gęsty syrop (do jednego litra wódki bierzemy na syrop 20-30 deka cukru) w większym rondlu i lać powoli […]

Zapiekanka dereniowa

Zapiekanka dereniowa Panie , mieszkające na wsi mogą w kilkanaście godzin zrobić wyborną zapiekankę ukraińską. Do kamiennego garnka nasypać derenie, przesypując cukrem w ilości wynoszącej połowę wagi owocu. Zalać spirytusem lub mocną wódką. Garnek nakryć dobrze dostosowaną pokrywką, okleić ciastem chlebowym, aby para nie uchodziła i wstawić na 10 godzin w gorący piec po chlebie. […]

Dereniówka

Dereniówka Gąsiorek lub butelkę napełnić bardzo dojrzałym dereniem, zalać spirytusem tak, aby objął owoc, zakorkować starannie i trzymać miesiąc na słońcu lub w cieple. Potem spirytus zlać i przechować. Zrobić syrop, biorąc dwie szklanki wody na 1 kg cukru, syropem tym zalać dereń pozostały w gąsiorku, zakorkować i trzymać znów miesiąc w cieple. Po upływie […]

Wiśniak na miodzie

Wiśniak na miodzie Na wsi, kto ma dużo wisien i miodu, może zrobić wyborny wiśniak. Mocną dębową beczułkę od wina napełnić dojrzałymi wiśniami, na to nalać lipcowego płynnego miodu. Na 2 litry wisien potrzeba mniej więcej 1 litr miodu. Beczułkę zabić mocno, osmolić czop i wkopać do piasku w piwnicy. Wiśniak może tak stać 2-3 […]

Porzeczkówka – nalewka z czarnych porzeczek

Porzeczkówka – nalewka z czarnych porzeczek : przepis Jedna z najlepszych jest nalewka z czarnych porzeczek. Dobrze dojrzałe czarne porzeczki po obraniu wsypać do prawie pełnego gąsiora, zalać spirytusem do połowy z wódką. Gąsior dobrze zakorkowany zostawić na kilka miesięcy na słońcu, po czym nalewkę zlać, owoc zasypać cukrem, licząc na 1 litr nalanej wódki 1/2 kg […]

Wiśniówka zapiekana

Wiśniówka zapiekana – przepisW garnek kamienny nasypać wisien, zasypać połową ich wagi cukru, zalać 45% wódką, tak aby je objęła. Chcąc mieć zapiekankę bardzo mocną, można na 1 litr dodać 1 szklankę spirytusu. Garnka nie nalewać zupełnie pełnego, zakryć pokrywą, zakleić pergaminem i obłożyć gęstym ciastem tak, aby para nie mogła się ulatniać. Wstawić garnek […]

Kwiaty czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu kwitły w zeszłym roku na potęgę, więc wybraliśmy się na zbiory kwiecia do nalewki i do soku tak zwanego „Elderflower”. Przepis na nalewkę zaczerpnięty z Forum Domowych Winiarzy, a na sok z bloga Titanii Kwiaty czarnego bzu Kwiaty czarnego bzu nalewka: Proporcje: 50 baldachów kwiatów bzu czarnego, 2 cytryny, 2 limety, 70 dag […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11