Wódka angielska gorzka

Wódka angielska gorzka składniki: 10 dag świeżej skórki cytrynowej 5 dag skórki pomarańczowej 2 dag suszonego tataraku 2 dag imbiru 2 dag arcydzięgla szczypta goryczki żółtej 5 g startej gałki muszkatołowej 5 g utłuczonych goździków 0,75 litra spirytusu 1 litr wody 1/2 kg cukru i 1/4 l wody na syrop Cytryny i pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie […]

Koniak podlaski

Koniak podlaski składniki: 3-4 goździki 3-4 ziarenka pieprzu czarnego 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 laski wanilii 1 liść laurowy 5 suszonych śliwek bez pestek 1/2 litra wódki 1/4 litra spirytusu 2 łyżki rodzynek 15 dag cukru 1-2 łyżki wody W moździerzu utłuc goździki, pieprz, ziele angielskie i razem z posiekaną wanilią, pokruszonym liściem laurowym, pokrojonymi w […]

Wódka różana

Wódka różana składniki: płatki róży stulistnej 2,5 litra wódki 50% ze spirytusu 50 dag cukru 1/4 litra wody na syrop Płatki róży wsypać do słoja do 3/4 jego pojemności i zalać wódką zrobioną ze spirytusu (tu tabela rozcieńczania). Alkohol powinien sięgać na wysokość czterech centymetrów. Odstawić w chłodne miejsce na dwa miesiące a nawet na […]

Nalewka sosnowa

Nalewka sosnowa składniki: 1 kg młodych pędów sosny (zebranych na przełomie kwietnia i maja) 1 litr spirytusu 95% 1 litr wody 0,5 kg miodu 2 cytryny Wodę i spirytus zmieszać, zostawić na dobę. Pędy sosny włożyć do słoja, zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć i macerować 4 tygodnie. Nalew zlać, do pędów dodać miód i sok z […]

Smorodinówka na listówce

Smorodinówka składniki: 2 kilogramy czarnych porzeczek 1,5 litra alkoholu 70% 1 kilogram cukru listówka z czarnej porzeczki Porzeczki umyć osuszyć odszypułkować, włożyć do słoja i zalać alkoholem. Odstawić na miesiąc, od czasu do czasu potrząsać słojem. Nalew zlać, a owoce zasypać cukrem. Zostawić na 10-12 dni, w tym czasie lekko potrząsać słojem, by cukier się […]

Listówka porzeczkowa

Nalewka listówka robiona jest w dwóch etapach: Etap I Składniki: liście porzeczki czarnej alkohol 50% Wiosną, gdy na krzewach porzeczek rozwiną się liście, należny je zebrać, włożyć do słoja, lecz nie ubijać, i zalać alkoholem, tak aby były zakryte. Zostawić na dwa tygodnie. Od czasu do czasu potrząsając słojem. Nie wystawiać na działanie promieni słonecznych. […]

Nalewka kresowa (lipa z miodem)

Nalewka kresowa  jest typową wiosenno-kwiatową nalewką. Robimy ją w dwóch etapach. Składniki: Miodówka: 0,5 l wody 2 goździki 0,5 l miodu o,5 l spirytusu 95% Nalewka: miodówka 1 i 1/2 szklanki kwiatów lipy sok z 1 cytryny skórka z 1/2 cytryny Miodówkę przygotowuje się na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia  lipy. Zagotować wodę z goździkami, […]

Larendogra

Larendogra jest to słynna „Woda Królowej Węgier”, którą wymyśliła Elżbieta Łokietkówna, królowa Węgier 1320-42. Nalewka, a właściwie nalew, ma ponoć cudowne właściwości. Jest jednocześnie lekiem, perfumami i afrodyzjakiem. Królowa Elżbieta, mimo kalectwa – miała obcięte cztery palce dłoni -uchodziła za piękną i powabną kobietę, podziwiano jej gładką skórę i młody wygląd. Aby sprawdzić czy nalew […]

Lipóweczka

Lipóweczka składniki: 1 i 1/2 szklanki kwiatów lipy 0,75 l spirytusu 95% 0,5 l wody 0,5 l miodu – najlepiej lipowego sok z 1/2 cytryny Spirytus wymieszać a wodą i odstawić na jeden dzień. Kwiaty lipy włożyć do słoja, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni z dala od słońca, od czasu do czasu […]

Nalewka na kwiatach Lilaka

Nalewka na kwiatach Lilaka –  składniki 20 dag kwiatów lilaka w pełni kwitnienia 1,5 l alkoholu 70% ( kalkulator rozcieńczania ) 15 dag cukru 1 cytryna 0,5 l wody Kwiaty lilaka włożyć do słoja, zalać alkoholem, odstawić na 5 dni. W tym czasie często mieszać. Nalew zlać, a na kwiaty wsypać cukier oraz wlać sok z […]

Nalewka na suszonych kwiatach Lawendy

Składniki: 40 g suszonych kwiatów Lawendy 4 goździki 10 owoców kardamonu sok z 4 cytryn skórka z 1/2 cytryny 1/3 laski wanilii 1 l spirytusu 1 l wody 1,5-2 szklanki miodu wielokwiatowego Połączyć  spirytus z wodą , odstawić na dobę. Skórkę cytrynową sparzyć, obrać z albedo, pokroić w paski. Laskę wanilii posiekać. Wszystkie składniki (oprócz […]

Nalewka czeremchowa

Nalewka czeremchowa na kwiatach

Nalewka czeremchowa składniki: 25 dag kwiatów czeremchy (bez szypułek) 0,7 l spirytusu 95% 0,3 l wody do spirytusu skórka 1 i 1/2 limonki 0,5 l wody do syropu 30 dag cukru szczypta kwasku cytrynowego Nalewka czeremchowa Spirytus zmieszać z wodą i odstawić na dobę. Zdjąć skórkę z limonki, oczyścić z albedo i sparzyć. Włożyć do […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11