Nalewka farmaceutòw cytrusowa

Nalewka farmaceutów cytrusowa składniki: 4 cytryny, 4 pomarańcze, 1 kg cukru, 1 litr mleka, 1 litr spirytusu. Nalewka farmaceutòw cytrusowa Cytryny i pomarańcze dokładne myjemy szorujemy i sparzamy. Kroimy razem ze skóra na 4 bądź 6 kawałków i wrzucamy do słoika. Cukier mieszamy z mlekiem i spirytusem aż się rozpuści ( nie podgrzewać). Zalewamy cytryny […]

Nalewka na humor

Nalewka na humor

Nalewka na humor – ostatnio dość mocno tkwię w temacie rekonstrukcji historycznych (XIII-XIV wiek) postanowiłem poszukać czegoś staropolskiego. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy po zagajeniu rozmowy moja osobista matka wyciągneła stary pożółkły kajet i przeczytała mi przepis na nalewkę JEJ prababci. Nalewki w dawnej polsce miały konkretne zastosowania, na rozgrzewkę, na apetyt, na żołądek, itp. […]

Żurawinówka

Żurawinówka składniki: 8 szklanek miąższu z żurawiny 2 l wódki 70% ze spirytusu (jak rozcieńczyć) 80 dag cukru Świeże owoce żurawiny opłukać i włożyć do zamrażarki na 24 godziny aby przemarzły. Następnie wyjmujemy i po rozmrożeniu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Wrzucamy żurawiny do szklanego słoja i zalewamy połową alkoholu. Odstawiamy na dwa […]

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii – przepis nadesłany przez Mariusza. Składniki: 1,5 kg aronii 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 05 kg cukru Nalewka z aronii Witam, Mam banalny (typowy :-)) przepis na przygotowanie nalewki z aronii. Robię różne nalewki ale ta ma najwięcej wielbicieli. 1.5kg aronii przemrożonej oczywiście bez łodyg (ostatnie lata dojrzewa szybko i do […]

Nalewka cytrusowa z mlekiem

Nalewka cytrusowa z mlekiem. Przepis przesłany przez Wodnika – dziękujemy. Składniki potrzebne do nalewki: 4 cytryny 4 pomarańcze 1 kg cukru 1 litr mleka 1 litr spirytusu Nalewka cytrusowa z mlekiem Cytryny i pomarańcze dokładnie myjemy szorujemy i sparzamy. Kroimy razem ze skórką na 4 bądź 6 kawałków i wrzucamy do słoika. Cukier mieszamy z […]

Nalewka cytrynowa z kawą

Nalewka cytrynowa z kawą składniki: 2 dorodne cytryny 1 łyżka kawy ziarnistej 2 owoce kardamonu 1/2 szklanki cukru ( można dodać mniej lub więcej) 0,4 l spirytusu 95% 0,6 l wody Cytryny sparzyć, zdjąć skórkę. Skórkę z jednej cytryny oczyścić z albedo, pokroić w paski i odłożyć w przewiewne, ciepłe miejsce do podsuszenia. Cukier rozpuścić […]

Nalewka ananasowo morelowa

Nalewka ananasowo morelowa składniki 5 suszonych moreli 0,5 l spirytusu 95% 0,5 l wody 10 dag cukru brązowego ( może być biały) 0,25 l soku z ananasa z puszki sok z 1/2 cytryny Morele sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, pokroić w paski, włożyć do słoja. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z ananasowy i z cytryny, […]

Nalewka ananasowa z papają

Nalewka ananasowa z papają składniki: 1 duży, świeży, dojrzały ananas 3 krążki suszonego ananasa 2/3 szklanki suszonej papai (żółta kostka) 1 cytryna 1,5 l alkoholu 40% Świeży ananas obrać i pokroić w kostkę, suszone krążki pokroić na 4 części. Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki włożyć do słoja, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na […]

Miętówka

Miętówka składniki: 1 kg pomarańcz pęczek świeżej mięty skórka otarta z 2 cytryn )mogą być również 2 łyżki skórki suszonej) 3 l wódki 50% otrzymanej ze spirytusu (rozcieńczanie) 5 dag miodu 5 dag rodzynek Cytrusy sparzyć, starannie wyszorować i zetrzeć z nich skórkę. Do słoja wrzucić skórkę cytrynową, porwane listki mięty (nie kroić nożem), dolać […]

Porterówka – nalewka na porterze

Porterówka składniki: 4 butelki piwa porter (po 0,33 l) 20 dag cukru 25 dag płynnego miodu wielokwiatowego lub lipowego 1 laska wanilii 1/2 l spirytusu Do garnka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz wanilię i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), […]

Udawana Starka

Udawana Starka składniki: 1 kg suszonych jabłek 1 kg suszonych gruszek 2 litry wódki 50% ze spirytusu (rozrabianie) Suszone jabłka i gruszki drobno pokroić w paski i oczyścić z pestek, a następnie w równej ilości wrzucić do gąsiora. Zalać do pełna wódką i pozostawić na słońcu lub w cieple na dwa tygodnie. Od czasu do […]

Przepalanka

Przepalanka

Przepalanka składniki: 4 łyżki cukru 1 litr wody kawałek laski wanilii szczypta soli 1 litr spirytusu Cukier bardzo silnie zrumienić na patelni na karmel. Wodę zagotować, rozpuścić w niej karmel, dorzucić pokruszoną laskę wanilii, dodać szczyptę soli, ostudzić i wymieszać ze spirytusem. Po ostudzeniu przefiltrować do butelek i odstawić na co najmniej 3 dni do […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11