Nalewka z pigwy na arcydzięglu

Nalewka z pigwy na arcydzięglu

Nalewka z pigwy na arcydzięglu składniki: 1.5 kg dojrzałych owoców pigwy 1 czubata szklanka cukru 25 dag miodu akacjowego lub lipowego 3 szklanki żytniówki 10 ml rumu 1 pomarańcza 20 dag 1 łyżeczka kwiatu głogu 1 łyżeczka do kawy suszonego korzenia arcydzięgla Nalewka z pigwy na arcydzięglu Pigwy umyć, obrać, pokroić na kawałki, oczyścić z […]

Rabarbaròwka

Rabarbarówka z wanilią i anyżem

Rabarbarówka z wanilią i anyżem składniki: 1 kg rabarbaru 0,5 kg cukru 600 ml wódki 400 ml spirytusu ½ laski wanilii 1 gwiazdka anyżu Rabarbarówka z wanilią i anyżem Rabarbar umyj, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do słoja razem z przyprawami. Zawartość słoja zalej mieszanką wòdki ze spirytusem, szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc […]

Kalinòwka

Kalinòwka

Kalinòwka składniki: 2 szklanki owoców kaliny (koniecznie przemrożonej) 1l 60% spirytusu ( kalkulator rozcieńczania ) 0,5 l miodu Kalinòwka Wykonanie: Owoce kaliny muszą być koniecznie przemrożone, aby pozbawić je goryczki. Owoce wypłukać, osączyć na sitku, zalać 60% spirytusem. Macerować w ciepłym lecz ciemnym miejscu przez 2 tygodnie, co 2-3 dni wstrząsać słojem. Następnie zlać nalew, […]

Dzięgielòwka

Dzięgielòwka

Dzięgielòwka składniki: 30g korzenia arcydzięgla 20g nasion arcydzięgla 3g suszonych owoców kolendry 3g suszonych owoców kopru włoskiego 0,65l spirytusu 96% 0,65l wody 0,40kg cukru Dzięgielòwka Rozdrobnione zioła zalać wrzącym syropem cukrowym, sporządzonym z cukru i wody, lekko podgotować pod przykryciem na małym ogniu, przelać do butli lub małego gąsiorka, szczelnie zamknąć i odstawić. Po 2-3 […]

Nalewka z ciemnych winogron

Nalewka z ciemnych winogron składniki: Dojrzałe ciemne winogrona 75-proc. spirytus ( kalkulator rozcieńczania ) cukier (75 dag na każdy litr alkoholu) Nalewka z ciemnych winogron Winogrona opłukać, obrać z szypułek i wsypać do słoja, tak by sięgały 2 cm poniżej jego górnej krawędzi. Zalać je spirytusem (powinien je całkowicie przykryć). Słój dokładnie zamknąć i odstawić […]

Krupnik litewski

Krupnik litewski

Krupnik litewski składniki: 20 dkg miodu 20 dkg cukru Kwasek cytrynowy Korzeń imbiru Mała garstka kwiatu róży 6 gałązek ruty 1 mała gałka muszkatołowa 12 jagód jałowca 12 goździków 1 litr spirytusu 250 ml wody Krupnik litewski przyrządzanie Miód, cukier, i przyprawy zalać wodą i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie zestawić z ognia, wlać spirytus […]

Nalewka ukraińska – korzenna

Nalewka ukraińska – korzenna zapiekanka składniki : 10 g imbiru, 10 g pieprzu cayenne, otarta skórka z dużej cytryny, 5 g potłuczonego kardamonu, 10 g pokruszonej kory cynamonu, 10 g goździków, 5 g startej gałki muszkatołowej, 4 szklanki 45-procentowej wódki Nalewka ukraińska – korzenna zapiekanka   Przyrządzanie: Do dużego emaliowanego rondla wrzucić wszystkie składniki, zalać wódką, […]

Agrestòwka

Agrestòwka składniki: 1 kg dojrzałego agrestu 1/2 l spirytusu 95 % 1/2 l wódki 40 % 1/2 kg cukru aromat waniliowy Agrestòwka Przyrządzanie: Agrest dokładnie umyć, odciąć szypòłki i oczyścić drugą końcówkę owocu. Agrest wrzucić do słoja, lekko nagnieść. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc. Następnie zlać nastaw, a owoce zasypać cukrem oraz dodać aromat waniliowy. […]

Nalewka cynamonowa

Nalewka cynamonowa składniki: 1 l spirytusu 10 g kory cynamonowej 3 szklanki wody 1 szklanka miodu nalewka cynamonowa Sposób przyrządzenia: Korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy […]

Kminkòwka

Kminkòwka składniki: 1/2 litra wody 20 dag cukru 1 dag kminku 1/2 litra spirytusu Kminkòwka Wodę zagotować z cukrem i na wrzącą wsypać kminek. Zostawić na dobę. Następnie przefiltrować, zagotować znowu i na gorący syrop wlać spirytus. Wlać gorące do butelek , studzić w butelkach. Kminek najlepiej ” przetrącić ” czyli lekko utłuc w moździerzu. […]

Nalewka Żmudzka

Nalewka Żmudzka składniki: 50 dag suszonych śliwek bez pestek 1 litr spirytusu 1 i 1/2 szklanki wody 1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach i sklepach zielarskich) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Nalewka Żmudzka Sposób przyrządzania: Śliwki wrzucamy do dużego słoja, zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy na 4-5 dni w […]

Nalewka stryjka

Staroświecka nalewka stryjka składniki: 0,50kg dojrzałych wiśni 250ml miodu lipowego lub akacjowego 25dkg śliwek suszonych bez pestek 10 gożdzików 1l spirytusu 3 szklanki wody Nalewka stryjka Połowę wiśni wydrylować, drugą połowę lekko zmiażdżyć trzonkiem noża, żeby pestki popekały. Miòd roztopić najlepiej na parze. Do niewielkiego gąsiorka włożyć wiśnie, zalać stopionym miodem i zostawić na dobę. Śliwki […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11