Likier cynamonowy

Likier cynamonowy / Cinnamon Liqueur

Likier cynamonowy składniki: 1 laska cynamonu 2 goździki 1 łyżeczka mielonej kolendry szklanka wódki 250ml pół szklanki brandy 125ml pół szklanki syropu cukrowego 125ml ( jak zrobić syrop ) Likier cynamonowy Maceruj składniki w alkoholu przez 2 tygodnie. Odcedź, odfiltruj i dopraw syropem cukrowym do smaku. Po tygodniu likier jest gotowy do spożycia. Przepis znaleziony […]

Likier waniliowy

Likier waniliowy

Likier waniliowy składniki: 3 strąki wanilii pokrojonej na 1 cm kawałki, 1 l spirytusu 96 %, 60 ml soku wyciśniętego z cytryny, 1 kg cukru, 0,7 l wody. Likier waniliowy Macerować wanilię w spirytusie przez 10 dni. Przygotować syrop z cukru, wody i soku cytrynowego i wlać do niego odcedzony nalew waniliowy, dokładnie wymieszać i […]

Likier angielski

Likier angielski

Likier angielski zestaw na 2 litry likieru: 4 Pomarańcze, 3 cytryny, 1 laska wanilii, 1 kawałek cynamonu długości 4 cm, 3-4 goździki, 1 kg cukru, 1 l spirytusu o mocy 95% Likier angielski Pomarańcze i cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć, nakłuć widelcem, włożyć do dużego słoja, dodać wanilię, cynamon i goździki, zalać spirytusem tak, by owoce […]

Nalewka myśliwska

Nalewka myśliwska

Nalewka myśliwska składniki: 1L spirytusu 50% ( kalkulator rozcieńczania ) 10g ziaren jałowca 2g czarnego pieprzu 10g ziaren kopru 5g soli jodowanej 20g korzenia chrzanu łyżka startego poroża jelenia (może być zrzut) najlepiej z różyczki (nasada od łba) Nalewka myśliwska Chrzan zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do słoja, zalać […]

Nalewka z morwy

Nalewka z morwy

Nalewka z morwy składniki: 1kg morwy 0,7l spirytusu 0,7l wódki 40% 20 dkg cukru Nalewka z morwy Owoce opłukać, rozgnieść i wsypać do słoja. Zalać najpierw wódką a potem spirytusem. Dokładnie pomieszać. Odstawić na słońce na 10 dni. Po tym czasie przesączyć nalewkę przez gazę do innego naczynia. Pozostałe owocki zasypać cukrem i pozostawić na słońcu na […]

rumtopf

Rumtopf

Rumtopf jest jednym z najsmaczniejszych sposobów utrwalania owoców cukrem i rumem. Stosować można tylko owoce zdrowe i w pełni dojrzale. Najbardziej aromatyczny będzie zasypywany brązowym cukrem. Najważniejszą sprawą jest jednak mocny alkohol, co najmniej 54 % rum. Rumtopf zaczynamy nastawiać do truskawek. 500 g truskawek umyć, obrać z listków i szypułek i ostrożnie osuszyć ściereczką. […]

Żenicha kresowa

Żenicha kresowa (nalewka z owoców dzikiej róży)

Żenicha kresowa składniki: 1 kg dorodnych owoców dzikiej róży 0,75 litra spirytusu 0,5 litra czystej wódki 40-procentowej 0,5 litra miodu 5-6 goździków po 1 łyżeczce suszonego kwiatu rumianku i mięty. Żenicha kresowa Owoce zamrozić w lodówce na 3 dni. Rozmrozić, ponakłuwać, dodać przyprawy i zalać spirytusem. Szczelnie zamknięty słój ustawić w ciepłym miejscu na pięć […]

Paprykówka z miodem

Paprykówka z miodem

Paprykówka z miodem składniki: 1l. alkoholu 50% 4,7l. alkoholu 40% cytryna pieprz cayen 250ml. miodu Paprykówka z miodem Ostra paprykówka z miodem – piercowka na 5 litrów ~40%. W 1l 50% wódki rozpuszczamy 250ml dobrego miodu (szklankę) i dodajemy 4 (można dać więcej, ale radzę nie przesadzać ) płaskie łyżeczki pieprzu Cayenne (suszone, mielone chilli […]

Leszczynówka

Leszczynówka – nalewka na orzechach laskowych

Leszczynówka – nalewka na orzechach laskowych składniki: 50 dag młodych orzechów laskowych 4 szklanki spirytusu 35-40 dag cukru 2 szklanki wody 3-4 goździki dwucentymetrowy kawałek cynamonu Leszczynówka – nalewka na orzechach laskowych Do dwulitrowego słoja lub butelki wlej spirytus. Umyte, osuszone i pokrojone orzechy przesyp do naczynia ze spirytusem, a potem dodaj goździki i cynamon. […]

Nalewka z orzechòw laskowych

Nalewka z orzechòw laskowych

Nalewka z orzechòw laskowych składniki: 30 dkg swieżych wyłuskanych orzechów 10 dkg brązowego cukru 0,7l wódki kilka ziaren kawy (ja daje 10 ziarenek) lub laska wanilii Nalewka z orzechòw laskowych Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać. Wsypać do słoja przesypując cukrem. Zalać wódką, dodać rozgniecione ziarna kawy lub wanilię. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na […]

Kordiał Żurawinowy

Kordiał Żurawinowy

Kordiał Żurawinowy składniki: ok. 40 dkg /0,59 litra żurawin 1/4 szklanki cukru 4 łyżki miodu 2 szklanki wódki 45% ( kalkulator rozcieńczania ) 1 szklanka wody 1/2 szklanki brandy, lub koniaku Kordiał Żurawinowy W dużym słoju zmieszać nacięte owoce żurawiny z miodem i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż cukier się rozpuści. 1 […]

Agrestòwka na wiśni

Agrestòwka na wiśni

Agrestòwka na wiśni składniki: Nalew agrestowy 1kg czerwonego , dojrzałego agrestu 1l spirytusu 70% Nalew wiśniowy 0,2 kg wiśni, najlepsza jest Groniasta, ale Łutówka tez może być 0,2 l 70 spirytusu 70% Pozostałe składniki 0,3 kg cukru trzcinowego mała laska cynamonu (dł.zapałki) 1 kardamon 2 goździki Agrestòwka na wiśni Agrest myjemy, kroimy na pół i wrzucamy […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11