Cherry – brandy (przedwojenny)

Cherry brandy : Na likier bierzemy najlepsze, słodkie duże wiśnie łutówki, hiszpanki lub morelowe. Prawie do pełna nasypany gąsior wiśniami zalewamy czystym spirytusem i trzymamy dobrze zakorkowany mniej więcej dwa miesiące na słońcu, odwracając gąsior często. Po dwóch miesiącach spirytus należy zlać. Na wiśnie nasypać tyle cukru, ile pomiędzy nie wejdzie, gąsior potrząsać codziennie, aby cukier […]

Nalewka wyborna dla pań (przedwojenna)

Nalewka wyborna dla pań :W duży gąsior wlać 2 litry spirytusu i wsypać weń kolejno w miarę jak dojrzewają, po szklance truskawek ananasowych, poziomek leśnych, malin, wisien, 2 garście róży centyfolii, szklankę lubaszek, renklod, gruszek drobno pokrajanych, ananasowego melona i szklankę soku z malinowych pomarańcz. Zamiast soku z pomarańcz, można dołożyć cytryny, w plastry bez […]

Nalewka na suszonych śliwkach (przedwojenna)

Nalewka na suszonych śliwkach Suszonych śliwek wziąć tyle, aby zapełnić pół butelki, w której chcemy robić wódkę; wypłukać je i utłuc w moździerzu tak, aby rozbić pestki, włożyć w butelkę, zalać wódką 45 proc., niech postoi trzy tygodnie. Potem zlać, przefiltrować i przechowywać w butelkach. Czym starsza, tym lepsza. Nalewka na suszonych śliwkach Śliwki suszone […]

Wódka miętowa (przedwojenna)

Wódka miętowa : Wódka ta bardzo skuteczna na dolegliwości żołądkowe, przyda się w każdym domu. Trzy deka suchej t. zw. pieprzowej mięty zalać litrem spirytusu i używać w małych dawkach przy zaburzeniach żołądkowych. Do picia przed obiadem dobrać esencję lżejszą wódką. Wódka ta ma jednak brzydki kolor. Miętówkę przyrządzić można też z olejku miętowego – 7 kropel […]

Nalewka Malinowa (przedwojenna)

Nalewka Malinowa : Robi się ją tak samo, jak wiśniową, tylko należy wziąć wódkę 45 proc. i jeden raz nalewać. Nie potrzebuje też tak długo naciągać, wystarczy tydzień. Nalewka malinowa Owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo delikatne i łatwo się gniotą, puszczają sok, zlepiają i pleśnieją. Zbierać je więc trzeba ostrożnie, podczas […]

Nalewka Wiśniowa (przedwojenna)

Nalewka Wiśniowa Zamieszczam pierwszy przepis z pożyczonej, przedwojennej książki kucharskiej (z tego co z niej zostało) na nalewkę wiśniową. 5 kg dojrzałych wiśni czarnych oczyścić z ogonków, umyć w zimnej wodzie, włożyć do dużej butelki szklanej, tak, aby dwie trzecie części jej napełnić, zalać 6 litrami czystego spirytusu, zakorkować i przez dwa tygodnie zostawić w […]

Ajerówka (z tataraku)

Ajerówka przepis : Przełom maja i czerwca to czas kiedy sami możemy zebrać korzenie tataraku i wypróbować przepis na Ajerówkę. Składniki:  korzenia tataraku pospolitego 3 l wódki 50%- zrobionej ze spirytusu (przelicznik TU) laska cynamonu lub 6 ziaren kardamonu Przygotowanie około 3 tygodnie. Ajerówka to staropolska nalewka do której używamy tatarak pospolicie występujący w Polsce. […]

Likier miętowy

Zgodnie z przepisem Danusi zrobiliśmy ekspresowy likier miętowy. Poszło tak szybko, że od butelki po winie nie zdążyły się odkleić naklejki. Wystarczy 1/2 litra wódeczki i paczka miętowych landrynek, ja lubię miętę, więc dałam 2 paczki. Troszkę merdania butelką i likier miętowy gotowy. Powstał kolor lazurowy, a mięta jak dla mnie to zdecydowanie zielony kolor, więc […]

Nalewka Bakaliowa

Dziś „Nalewka Bakaliowa” Luty to miesiąc w którym trudno o świeże owoce, może nie trudno ale sami zebrać ich nie możemy. Zawsze można zacząć robić nalewkę na owocach suszonych. A będzie potrzebne: 60 dag bakalii (rodzynki, daktyle, suszone morele, figi,  papaja, jabłka, gruszki, banany itd.) 2 liście laurowe 0,5 l wody 1,5 l spirytusu 0,5 l […]

Śliwkówka bez zasad

Śliwkówka składniki: śliwki węgierki spirytus 95% cukier Śliwkówka Nalewkę Śliwkową robię bez żadnego przepisu i wbrew wszystkim zasadom robienia nalewek. Po prostu do słoja wrzucam dobrze umyte śliwki węgierki, zalewam 95% spirytusem tak aby wszystkie śliwki były zanurzone. Słój szczelnie zakręcam, odstawiam w zacienione miejsce i zapominam o nastawie na jakiś miesiąc (nie wstrząsam, nie zaglądam, […]

Kawowa nalewka

Kawowa nalewka to prosty przepis dla niecierpliwych osób lubiących kawę i słodkie  🙂 Składniki: 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2×1 po jednej szklance wody 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka spirytusu (95%) Jak zrobić: Zaparz kawę w ok 250ml wrzątku (1 szklanka) i wlej do termosu. W garnku zagotuj wodę (250ml) z cukrem i cukrem […]

Cytrynówka z kawą

Cytrynòwka – nalewka cytrynowo-kawowa Cytrynòwka Cytrynówka składniki : 1 cytryna (10 dag) 5 dag świeżo palonej kawy w ziarnach 2 łyżki płynnego miodu 1/4 laski wanilii 3 rozgniecione ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego 0,75 l czystej wódki 40 %. ( ja zawsze rozrabiam spirytus) Przyrządzanie : Starannie umytą cytrynę sparzyć wrzątkiem. Ostrym narzędziem po nakłuwać […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11