Przepisy

Krupnik litewski

Krupnik litewski

Krupnik litewski składniki: 20 dkg miodu 20 dkg cukru Kwasek cytrynowy Korzeń imbiru Mała garstka kwiatu róży 6 gałązek ruty 1 mała gałka muszkatołowa 12 jagód jałowca 12 goździków 1 litr spirytusu 250 ml wody Krupnik litewski przyrządzanie Miód, cukier, i przyprawy zalać wodą i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie zestawić z ognia, wlać spirytus […]

Nalewka ukraińska – korzenna

Nalewka ukraińska – korzenna zapiekanka składniki : 10 g imbiru, 10 g pieprzu cayenne, otarta skórka z dużej cytryny, 5 g potłuczonego kardamonu, 10 g pokruszonej kory cynamonu, 10 g goździków, 5 g startej gałki muszkatołowej, 4 szklanki 45-procentowej wódki Nalewka ukraińska – korzenna zapiekanka   Przyrządzanie: Do dużego emaliowanego rondla wrzucić wszystkie składniki, zalać wódką, […]

Agrestòwka

Agrestòwka składniki: 1 kg dojrzałego agrestu 1/2 l spirytusu 95 % 1/2 l wódki 40 % 1/2 kg cukru aromat waniliowy Agrestòwka Przyrządzanie: Agrest dokładnie umyć, odciąć szypòłki i oczyścić drugą końcówkę owocu. Agrest wrzucić do słoja, lekko nagnieść. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc. Następnie zlać nastaw, a owoce zasypać cukrem oraz dodać aromat waniliowy. […]

Nalewka cynamonowa

Nalewka cynamonowa składniki: 1 l spirytusu 10 g kory cynamonowej 3 szklanki wody 1 szklanka miodu  Nalewka cynamonowa Sposób przyrządzenia: Korę cynamonową kruszymy i zalewamy w słoju spirytusem i 2 szklankami wody, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Jedną szklankę wody doprowadzamy do wrzenia, schładzamy […]

Kminkòwka

Kminkòwka składniki: 1/2 litra wody 20 dag cukru 1 dag kminku 1/2 litra spirytusu Kminkòwka Wodę zagotować z cukrem i na wrzącą wsypać kminek. Zostawić na dobę. Następnie przefiltrować, zagotować znowu i na gorący syrop wlać spirytus. Wlać gorące do butelek , studzic w butelkach. Kminek najlepiej ” przetrącić ” czyli lekko utłuc w możdzierzu. […]

Nalewka Żmudzka

Nalewka Żmudzka składniki: 50 dag suszonych śliwek bez pestek 1 litr spirytusu 1 i 1/2 szklanki wody 1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach i sklepach zielarskich) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Nalewka Żmudzka Sposób przyrządzania: Śliwki wrzucamy do dużego słoja, zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Pozostawiamy na 4-5 dni w […]

Nalewka stryjka

Staroświecka nalewka stryjka składniki: 0,50kg dojrzałych wiśni 250ml miodu lipowego lub akacjowego 25dkg śliwek suszonych bez pestek 10 gożdzików 1l spirytusu 3 szklanki wody Nalewka stryjka Połowę wiśni wydrylować, drugą połowę lekko zmiażdżyć trzonkiem noża, żeby pestki popekały. Miòd roztopić najlepiej na parze. Do niewielkiego gąsiorka włożyć wiśnie, zalać stopionym miodem i zostawić na dobę. Śliwki […]

Nalewka farmaceutòw cytrusowa

Nalewka farmaceutów cytrusowa składniki: 4 cytryny, 4 pomarańcze, 1 kg cukru, 1 litr mleka, 1 litr spirytusu. Nalewka farmaceutòw cytrusowa Cytryny i pomarańcze dokładne myjemy szorujemy i sparzamy. Kroimy razem ze skóra na 4 bądź 6 kawałków i wrzucamy do słoika. Cukier mieszamy z mlekiem i spirytusem aż się rozpuści ( nie podgrzewać). Zalewamy cytryny […]

Nalewka na humor

Nalewka na humor – ostatnio dość mocno tkwię w temacie rekonstrukcji historycznych (XIII-XIV wiek) postanowiłem poszukać czegoś staropolskiego. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy po zagajeniu rozmowy moja osobista matka wyciągneła stary pożółkły kajet i przeczytała mi przepis na nalewkę JEJ prababci. Nalewki w dawnej polsce miały konkretkne zastosowania, na rozgrzewkę, na apetyt, na żołądek, itp. […]

Żurawinówka

Żurawinówka składniki: 8 szklanek miąższu z żurawiny 2 l wódki 70% ze spirytusu (jak rozcieńczyć) 80 dag cukru Świeże owoce żurawiny opłukać i włożyć do zamrażarki na 24 godziny aby przemarzły. Następnie wyjmujemy i po rozmrożeniu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Wrzucamy żurawiny do szklanego słoja i zalewamy połową alkoholu. Ostawiamy na dwa […]

1 2 3 4 5 6 7 8