Likier imbirowy

Likier imbirowy składniki: 60 gr korzenia imbiru 1 laska wanilii 1 szklanka cukru (200 gr) 1 1/2 szklanki wody (375 ml) 1 pomarańcza 1 1/2 szklanki brandy (375 ml) Likier imbirowy Obrać imbir i pokroić w cienkie plasterki. Laskę wanilii podzielić wzdłuż na pół. Do rondla wlać wodę i wrzucić imbir, wanilię, cukier. Doprowadzić do […]

Nalewka bursztynowa

Nalewka bursztynowa

Nalewka bursztynowa składniki: 50 gr skruszonego bursztynu 0,5 l spirytusu 95% Nalewka bursztynowa Bursztyn dokładnie opłukać w ciepłej wodzie, osuszyć i zalać spirytusem. Do sporządzenia nalewki najlepiej użyć butelki z ciemnego szkła. Nalew odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do używania. Bursztyn można odcedzić pokruszyć i zalać ponownie […]

Likier orzechowy

Likier orzechowy składniki: 250 gr obranych orzechòw laskowych 1 szklanka wódki (250 ml) 1/2 szklanki brandy (125 ml) 1/4 szklanki cukru (50 gr) 1/4 szklanki wody (ok. 60 ml) 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż Likier orzechowy Posiekane orzechy laskowe wrzucić do słoja, zalać wódką i brandy, szczelnie zamknąć. Wstrząsnąć i odstawić w temperaturze pokojowej na […]

Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy składniki: 1/4 szklanki skórek z trzech pomarańczy bez albedo 1 łyżka suszonych skòrek gorzkich pomarańczy 1 szklanka brandy 1 szklanka wódki 4  goździki 2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki wody Likier pomarańczowy Połączyć skórki suszone, skórki pomarańczy, brandy i wódkę w szklanym zamykanym pojemniku. Zamknąć szczelnie, wstrząsać i odstawić na 19 dni w […]

Likier jabłkowy

Likier jabłkowy

Likier jabłkowy składniki: 2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 kg jabłek 900 ml brandy lub wòdki 0.5 laski cynamonu Likier jabłkowy Wymieszać wodę i cukier w garnku i postawić na średni ogień. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i wrzucić pokrojone w cząstki jabłka i cynamon. Poczekać do ostygnięcia i przelać […]

Likier kminkowy – Kümmel

Likier kminkowy składniki: 2 łyżki zmielonych nasion kminku zwyczajnego 1 łyżka skruszonych nasion kopru 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego 3 szklanki wódki 2 szklanki cukru 1 szklanka wody Likier kminkowy – Kümmel Połączyć ziarenka kminku zwyczajnego, kopru włoskiego, kminu rzymskiego i wódkę w słoiku. Zamknąć szczelnie i odstawić na 2 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce. Od […]

Likier dyniowy

Likier dyniowy

Likier dyniowy składniki: 2 szklanki wody (0,5 l ) 1 szklanka cukru granulowanego 1 szklanka cukru jasnobrązowego 0,5 kg dyni 6 pałeczek cynamonu 6 goździkòw 2 laski wanilii, przekrojone wzdłuż 2 szklanki złotego rumu ( 0.5 l ) Likier dyniowy Wlać wodę i wsypać cukier biały i brązowy do garnka, wymieszać i doprowadzić do wrzenia […]

Anisette

Anisette – likier anyżowy

Anisette – likier anyżowy składniki: 2 łyżki stołowe rozgniecionego anyżu gwiazdkowatego 3 szklanki wódki  (750 ml ) 2 szklanki cukru 1 szklanka wody ( 250 ml ) Anisette – likier anyżowy Połączyć rozgnieciony anyż i wódkę w słoiku. Słòj zamknąć szczelnie, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Po zakończeniu okresu maceracji zlać […]

Likier czekoladowy

Likier czekoladowy

Likier czekoladowy 1 1/2 szklanki cukru ( 300 gr ) 3/4 szklanki wody ( 190 ml ) 5 łyżek gożkiego kakao ( 50 gr ) 3 szklanki wódki  (750 ml ) 1 laska wanilii, rozcięta Likier czekoladowy Wymieszaj cukier, wodę i kakao w małym rondlu. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do […]

Kahlua - likier kawowy

Kahlua – likier kawowy

Kahlua – likier kawowy 3 ¼ szklanki cukru 1 laska wanilii, pokrojona na kawałki 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (6 gr ) 750 ml Brandy 750 ml szklanki wrzącej wody Do dużej butelki lub słoja wsypać pokrojoną laskę wanilii, kawę i cukier, wszystko zalać gorącą wodą i wymieszać. Poczekać aż ostygnie, dolać Brandy i ponownie […]

Parfait amour likier

Parfait amour – likier doskonała miłość

Parfait amour – likier doskonała miłość składniki: 20 g. skórki pomarańczy (bez albedo) 10 g. skórki cytryny (jak wyżej) 1,5 g. goździków 10 g. lubczyku (suszony korzeń) 1 litr spirytusu 70 % 20 g. swieżych płatków fiolka ( zwykłego z ogrodu ) 500 g. cukru 1 1/2 szklanki wody Parfait amour –  likier doskonała miłość […]

Nalewka Pasikonik

Nalewka Pasikonik

Nalewka Pasikonik składniki: 250 ml miodu Po 1 łyżeczce owoców róży rozdrobnionej, ruty, mięty pieprzowej, 1 łyżeczka soku z cytryny 4 cm cynamonu 5 goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 750 ml spirytusu 95% 750 ml wody Zioła i korzenie zalać ciepłą wodą – pół litra – postawić na ogniu i […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10