Przepisy

Kordiał Żurawinowy

Kordiał Żurawinowy

Kordiał Żurawinowy składniki: ok. 40 dkg /0,59 litra żurawin 1/4 szklanki cukru 4 łyżki miodu 2 szklanki wódki 45% ( kalkulator rozcieńczania ) 1 szklanka wody 1/2 szklanki brandy, lub koniaku Kordiał Żurawinowy W dużym słoju zmieszać nacięte owoce żurawiny z miodem i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż cukier się rozpuści. 1 […]

Agrestòwka na wiśni

Agrestòwka na wiśni

Agrestòwka na wiśni składniki: Nalew agrestowy 1kg czerwonego , dojrzałego agrestu 1l spirytusu 70% Nalew wiśniowy 0,2 kg wiśni, najlepsza jest Groniasta, ale Łutówka tez może być 0,2 l 70 spirytusu 70% Pozostałe składniki 0,3 kg cukru trzcinowego mała laska cynamonu (dł.zapałki) 1 kardamon 2 goździki Agrestòwka na wiśni Agrest myjemy, kroimy na pół i wrzucamy […]

Nalewka z pigwy na arcydzięglu

Nalewka z pigwy na arcydzięglu

Nalewka z pigwy na arcydzięglu składniki: 1.5 kg dojrzałych owoców pigwy 1 czubata szklanka cukru 25 dag miodu akacjowego lub lipowego 3 szklanki żytniówki 10 ml rumu 1 pomarańcza 20 dag 1 łyżeczka kwiatu głogu 1 łyżeczka do kawy suszonego korzenia arcydzięgla Nalewka z pigwy na arcydzięglu Pigwy umyć, obrać, pokroić na kawałki, oczyścić z […]

Rabarbaròwka

Rabarbarówka z wanilią i anyżem

Rabarbarówka z wanilią i anyżem składniki: 1 kg rabarbaru 0,5 kg cukru 600 ml wódki 400 ml spirytusu ½ laski wanilii 1 gwiazdka anyżu Rabarbarówka z wanilią i anyżem Rabarbar umyj, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do słoja razem z przyprawami. Zawartość słoja zalej mieszanką wòdki ze spirytusem, szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc […]

Kalinòwka

Kalinòwka

Kalinòwka składniki: 2 szklanki owoców kaliny (koniecznie przemrożonej) 1l 60% spirytusu ( kalkulator rozcieńczania ) 0,5 l miodu Kalinòwka Wykonanie: Owoce kaliny muszą być koniecznie przemrożone, aby pozbawić je goryczki. Owoce wypłukać, osączyć na sitku, zalać 60% spirytusem. Macerować w ciepłym lecz ciemnym miejscu przez 2 tygodnie, co 2-3 dni wstrząsać słojem. Następnie zlać nalew, […]

Dzięgielòwka

Dzięgielòwka

Dzięgielòwka składniki: 30g korzenia arcydzięgla 20g nasion arcydzięgla 3g suszonych owoców kolendry 3g suszonych owoców kopru włoskiego 0,65l spirytusu 96% 0,65l wody 0,40kg cukru Dzięgielòwka Rozdrobnione zioła zalać wrzącym syropem cukrowym, sporządzonym z cukru i wody, lekko podgotować pod przykryciem na małym ogniu, przelać do butli lub małego gąsiorka, szczelnie zamknąć i odstawić. Po 2-3 […]

Nalewka z ciemnych winogron

Nalewka z ciemnych winogron składniki: Dojrzałe ciemne winogrona 75-proc. spirytus ( kalkulator rozcieńczania ) cukier (75 dag na każdy litr alkoholu) Nalewka z ciemnych winogron Winogrona opłukać, obrać z szypułek i wsypać do słoja, tak by sięgały 2 cm poniżej jego górnej krawędzi. Zalać je spirytusem (powinien je całkowicie przykryć). Słój dokładnie zamknąć i odstawić […]

Krupnik litewski

Krupnik litewski

Krupnik litewski składniki: 20 dkg miodu 20 dkg cukru Kwasek cytrynowy Korzeń imbiru Mała garstka kwiatu róży 6 gałązek ruty 1 mała gałka muszkatołowa 12 jagód jałowca 12 goździków 1 litr spirytusu 250 ml wody Krupnik litewski przyrządzanie Miód, cukier, i przyprawy zalać wodą i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie zestawić z ognia, wlać spirytus […]

Nalewka ukraińska – korzenna

Nalewka ukraińska – korzenna zapiekanka składniki : 10 g imbiru, 10 g pieprzu cayenne, otarta skórka z dużej cytryny, 5 g potłuczonego kardamonu, 10 g pokruszonej kory cynamonu, 10 g goździków, 5 g startej gałki muszkatołowej, 4 szklanki 45-procentowej wódki Nalewka ukraińska – korzenna zapiekanka   Przyrządzanie: Do dużego emaliowanego rondla wrzucić wszystkie składniki, zalać wódką, […]

Agrestòwka

Agrestòwka składniki: 1 kg dojrzałego agrestu 1/2 l spirytusu 95 % 1/2 l wódki 40 % 1/2 kg cukru aromat waniliowy Agrestòwka Przyrządzanie: Agrest dokładnie umyć, odciąć szypòłki i oczyścić drugą końcówkę owocu. Agrest wrzucić do słoja, lekko nagnieść. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc. Następnie zlać nastaw, a owoce zasypać cukrem oraz dodać aromat waniliowy. […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9