Likier herbaciany

Likier herbaciany

Likier herbaciany składniki: 6 łyżek herbaty luzem, takich jak Chai Rooibos, Genmaicha, Earl Grey lub zielona herbata jaśminowa 750 ml wódki 1 szklanka miodu lub cukru 1 szklanka wody Wsypać herbatę do słoja o pojemności 1 litra ze szczelnym zamknięciem, zalać wòdką, zamknąć i wstrząsnąć aby składniki się wymieszały. Odstawić w ciepłe miejsce co jakiś […]

Rabarbarowy sznaps

Rabarbarowy sznaps

Rabarbarowy sznaps składniki: 680g rabarbaru pokrojonego na kawałki 1 szklanka cukru (220g) 1 laska wanilii, rozcięta po długości 8-10 strąków kardamonu zielonego 1 litrowa wódka (nie musi być drogiej odmiany) Rabarbarowy sznaps Masz nadmiar rabarbaru? Ten słodki, waniliowo-aromatyzowany przepis  na sznaps jest smaczny z małą ilością szampana lub gazowanej wody, a użycie zielonych strąków kardamonowych […]

Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa składniki: 2 kg gruszek (Bery, Williams) bardzo aromatycznych, soczystych, zupełnie dojrzałych, ale nie „uległych” 0,75l spirytusu 70% ( kalkulator rozcieńczania ) 40ml winiaku 4 ml złocistego rumu 3 – 5 g kwasu cytrynowego Nalewka gruszkowa Gruszki obrać, usunąć szypułki, pokrajać w kostkę, nie usuwając ziarnek – dla zachowania aromatu. Pokrajane gruszki umieścić w butli […]

Duński sznaps gruszkowy

Duński sznaps gruszkowy składniki: 1-2 gruszki 1 l wódki czystej (40°) Duński sznaps gruszkowy Świeże, w pełni dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone gruszki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Umieścić je w szklanym naczyniu. Następnie owoce zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na trzy-cztery miesiące. Po tym czasie płyn zlać, […]

Likier kiwi

Likier kiwi

Likier kiwi składniki: 3 szklanki wòdki (750 ml) 6 dojrzałych kiwi 2 szklanki cukru (440 g) 2 szklanki wody (500 ml) Likier kiwi Obrierz i pokròj kiwi na małe kawałki – co najmniej 8 kawałków na owoc. Umieść w słoju i zalej wòdką. Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając. […]

Likier hibiskusowy

Likier hibiskusowy

Likier hibiskusowy składniki: 1 szklanka suszonych kwiatów hibiskusa 6 goździkòw 2 laski cynamonu 2,5 cm świeżego  imbiru starta skòrka z 1 pomarańczy 3 szklanki wody (750 ml) 1 szklanka ciemnobrązowego cukru (220 g) 1½ szklanki wódki (375 ml) Likier hibiskusowy   Połączyć kwiaty hibiskusa, goździki, cynamon, imbir i skòrkę z pomarańczy z 2 ½ szklanki […]

Likier mango

Likier mango

Likier mango składniki: 1 średniej wielkości mango 190 ml – ¾ szklanki alkoholu 95% (lub 255 ml – 1 szklanka wódki) 190 ml – ¾ szklanki wody 130 g – ⅔ szklanki cukru granulowanego Likier mango Mango obrać i pokroić w kawałki. Kawałki mango umieścić w dużym szklanym słoju i zalać je alkoholem, jeżeli używamy […]

Likier imbirowy

Likier imbirowy składniki: 60 g korzenia imbiru 1 laska wanilii 1 szklanka cukru (200 g) 1 1/2 szklanki wody (375 ml) 1 pomarańcza 1 1/2 szklanki brandy (375 ml) Likier imbirowy Obrać imbir i pokroić w cienkie plasterki. Laskę wanilii podzielić wzdłuż na pół. Do rondla wlać wodę i wrzucić imbir, wanilię, cukier. Doprowadzić do […]

Nalewka bursztynowa

Nalewka bursztynowa

Nalewka bursztynowa składniki: 50 g skruszonego bursztynu 0,5 l spirytusu 95% Nalewka bursztynowa Bursztyn dokładnie opłukać w ciepłej wodzie, osuszyć i zalać spirytusem. Do sporządzenia nalewki najlepiej użyć butelki z ciemnego szkła. Nalew odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do używania. Bursztyn można odcedzić pokruszyć i zalać ponownie […]

Likier orzechowy

Likier orzechowy składniki: 250 g obranych orzechòw laskowych 1 szklanka wódki (250 ml) 1/2 szklanki brandy (125 ml) 1/4 szklanki cukru (50 g) 1/4 szklanki wody (ok. 60 ml) 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż Likier orzechowy Posiekane orzechy laskowe wrzucić do słoja, zalać wódką i brandy, szczelnie zamknąć. Wstrząsnąć i odstawić w temperaturze pokojowej na […]

Likier pomarańczowy

Likier pomarańczowy składniki: 1/4 szklanki skórek z trzech pomarańczy bez albedo 1 łyżka suszonych skòrek gorzkich pomarańczy 1 szklanka brandy 1 szklanka wódki 4  goździki 2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki wody Likier pomarańczowy Połączyć skórki suszone, skórki pomarańczy, brandy i wódkę w szklanym zamykanym pojemniku. Zamknąć szczelnie, wstrząsać i odstawić na 19 dni w […]

Likier jabłkowy

Likier jabłkowy

Likier jabłkowy składniki: 2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 kg jabłek 900 ml brandy lub wòdki 0.5 laski cynamonu Likier jabłkowy Wymieszać wodę i cukier w garnku i postawić na średni ogień. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i wrzucić pokrojone w cząstki jabłka i cynamon. Poczekać do ostygnięcia i przelać […]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11