Król alkoholi, czyli koniak

Najczęstszym alkoholem wręczanym jako prezent w dowodzie uznania i wdzięczności jest koniak. Jednak bardzo często zdarza się, że laicy mylą koniak z brandy.Kròl alkoholi

Czym tak naprawdę jest koniak?

Podobnie jak brandy, koniak powstaje w wyniku destylacji wina. Zasadnicza różnica polega jednak nabardzo ściśle określonych i przestrzeganych zasadach produkcji. Cognac jest nazwą zastrzeżoną i może być używana wyłącznie przez producentów z francuskiego regionu Cognac. Do produkcji koniaków używa się tylko białych winogron trzech szczepów. Procedury produkcji ściśle określają czas zbiorów, sposób destylowania (tylko w miedzianych kadziach), czas leżakowania (dojrzewanie tylko w beczkach dębowych z jednego regionu). Na koniec następuje kupażowanie, czyli mieszanie w różnych proporcjach destylatów o różnym okresie dojrzewania.

Każda butelka musi mieć specjalne oznaczenie określające minimalny okres leżakowania:

  • V.O. – minimum 2 lata,
  • V.O.S.P. – minimum 4 lata,
  • X.O – minimum 6 lat,
  • Vintage – rocznikowe, na etykiecie umieszczony jest rok zabeczkowania destylatu o najkrótszym stażu,
  • Hors D’Age – wiekowe, destylaty są bardzo stare.

Najlepsze marki koniaków

W zasadzie młode koniaki oznaczone V.O. nie wykazują wielkich różnic smakowych, dominuje w nich smak rodzynek, który z czasem zanika ujawniając prawdziwe walory smakowe konkretnej marki. Za najlepsze uznawane są koniaki marek:

  • Hennessy,
  • Remy Martin,
  • Martell,
  • Otard.

Wszystkie charakteryzują się pięknym bursztynowym kolorem, bogactwem smaku i zapachu. Podobnie jak w przypadku perfum, producenci dokładają wielu starań do zaprojektowania eleganckich opakowań.

Jak należy pić koniak?

Koniak to napój szlachetny, dlatego trzeba pić go z klasą, a właściwie degustować. Koniak podaje się w temperaturze ok. 20 stopni Celsjusza. Koniaku nie powinno się ani schładzać ani podgrzewać. Trzymanie kieliszka za czaszę, by alkohol ogrzał się od dłoni jest powszechnie panującym mitem. Koniak podaje się w kieliszkach z cienkiego szkła w kształcie tulipana, mocno zwężających się u góry. Nigdy nie należy napełniać kieliszka w całości, wręcz przeciwnie, leje się go niewiele. Najpierw należy delektować się zapachem kręcąc lekko kieliszkiem trzymanym za nóżkę, potem należy upić mały łyk i potrzymać go na języku, by kubki smakowe otwarły się na nowe doznania. Kolejne łyki można już połykać bezpośrednio, ale zawsze powinny być one małe.

Źródło: Alkohol-online.pl

One Response to “Król alkoholi, czyli koniak

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.